Holanski novinar Daniel Verlan uspio je u petak da “upadne” na povjerljivu video konferenciju ministara odbrane EU. Zaposleni televizije RTL sastanku se priključio nakon što je holandska ministarka odbrane slučajno na svom Twitteru objavila podatke o prijavi na video konferenciju.

Vidno iznenađeni novinar koji prati područje tehnologije počeo je da maše čim je shvatio da je “u nebranom grožđu”, piše BBC.

“Dobro, znate li vi da ste upali na povjerljivu konferenciju?”, upitao ga je Žozep Borel, šef spoljne politike EU.

“Da, da, izvinjavam se, ja sam holandski novinar. Žao mi je što sam vam prekinuo konferenciju”, rekao je Verlan, dok su se prisutni ministri smijali.

“Evo, odmah odlazim”, kazao je brzo.

“Znate li da je ovo što činite krivično djelo, ha?”, upitao ga je Borel, savjetujući mu da se “izloguje prije nego što mu na vrata pokuca policija”.

Verlan je sastanku pristupio pošto je ministarka odbrane Ank Bijleveld na Twitteru objavila fotografiju sa adresom za prijavu i dio PIN koda.

Naime, nakon nekoliko pokušaja novinar RTL-a je uspio da pogodi PIN.

Direktor Transparency Internationala EU na Twitteru je objavio snimak incidenta uz komentar: “Verlanovo hakovanje sastanka ministara obrane EU-a? Evo kako je izgledalo. Vrhunska komedija”.

I dok se mnogi smiju ovom događaju, ima i onih koji se pitaju u kolikoj su mjeri sigurni povjerljivi sastanci zvaničnika EU.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve