Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Gutereš: I dalje idemo u pogrešnom pravcu

Najavio novi samit o klimatskim ambicijama

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je da će sazvati samit o klimatskim ambicijama u septembru naredne godine, na kojem će se još jednom zatražiti od svjetskih lidera jasna strategija borbe protiv klimatskih promjena i vizija prilagođavanja sa ciljem da se postigne najvažnija obaveza iz Pariškog sporazuma o ograničavanju porasta temperature ispod 1, 5 stepeni u odnosu na predindustrijsko doba.

Ovaj događaj, kako je kazao, „bez prazne priče“, „bez izgovora“ i „bez kompromisa“, izazvao bi svjetske lidere da smisle nove, opipljive i kredibilne klimatske akcije kako bi ubrzale tempo promjena i suočili se sa „egzistencijalnom prijetnjom“ klimatske krize.

“Cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa je „borba za udisaj”. I dalje krećemo u pogrešnom pravcu. Nacionalni klimatski planovi su zabrinjavajuće kratki. Ne povlačimo se, mi se borimo”, rekao je Gutereš.

Gutereš je naglasio da je poziv na samit otvoren, ali da se o cijeni ulaska u globalnu akciju ne može pregovarati.

“Tamo neće biti mjesta za regresivne, na zelenaše, tamo se neće prebacivati krivica ili hvaliti do sada učinjenim”, naglasio je Gutereš.

Gutereš je sve otvoreniji po pitanju klimatske vanredne situacije, a njegovi javni istupi o klimatskoj akciji su sve učestaliji. Očekuje se da se na samitu izvrši dodatni pritisak na zemlje da djeluju nakon serije izvještaja koji su pokazali koliko je planeta blizu nepovratne klimatske katastrofe.

Emisije ugljen-dioksida moraju pasti za polovinu do 2030. godine da bi se dobila kakva-takva šansa da se globalno zagrijavanje ograniči na međunarodno dogovorenu granicu od 1,5 stepeni. Zabrinjava podatak da su emisije u 2022. godini rekordno visoke.

Gutereš je ukazao na neke pozitivne trendove, uključujući „revolucionarni“ sporazum na samitu COP 27 u novembru u Egiptu o pitanju “gubitaka i štete”. Takođe je ukazao na sporazume vrijedne više milijardi dolara između bogatih zemalja i Indonezije, Južne Afrike i Vijetnama o postepenom ukidanju upotrebe uglja, fosilnog goriva koje najviše zagađuje.

Ranije ovog mjeseca šef Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol je kazao da je trend razvoja obnovljivih izvora energije dobio na zamahu, ali da ih je usporila energetska kriza s početkom rata u Ukrajini.

UN su bile domaćin samita o klimatskim ambicijama u decembru 2020. godine nakon što je sastanak COP 26 odložen zbog korona pandemije. Generalna skupština UN-a u Njujorku svakog septembra ima sve veći fokus na klimatskoj krizi posljednjih godina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve