Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Francuska, Njemačka i Velika Britanija pojačale mjere bezbjednosti oko zgrada jevrejske zajednice

U Turskoj, Iraku, Iranu, Siriji, Libanu i Jemenu danas i juče održane su demonstracije podrške Palestincima

Vlasti su danas pojačale mjere bezbjednosti oko zgrada jevrejske zajednice u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, zbog sukoba između Izraela i Hamasa, dok su demonstracije podrške Palestincima održane u nekoliko država na Bliskom istoku.

Bogomolje i jevrejske obrazovne ustanove u Francuskoj, posebno u Parizu i njegovim predgrađima, od juče su dodatno obezbijeđene, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, dodajući da trenutno „ne postoje prijetnje“.

Njemačka je pojačala obezbjeđenje oko zgrada jevrejske zajednice i izraelskog predstavništva, objavila je juče njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser.

Njemačke vlasti takođe pomno prate „potencijalne pristalice Hamasa u islamističkoj sferi“, naglasila je ministarka.

Londonska policija pojačala je patrole u djelovima britanske prijestonice danas nakon „incidenata“ povezanih sa ratom između Izraela i Hamasa, a ministar unutrašnjih poslova pozvao je na „nultu toleranciju“ protiv „veličanja terorizma“.

U Turskoj, Iraku, Iranu, Siriji, Libanu i Jemenu danas i juče održane su demonstracije podrške Palestincima.

U Iranu, zemlji čiji je predsjednik rekao da podržava „legitimnu odbranu palestinske nacije“ i smatra Izrael „odgovornim“, nekoliko stotina ljudi demonstriralo je danas u nekoliko velikih gradova i glavnom gradu Teheranu.

U Teheranu su spaljene izraelske zastave i priređen je vatromet na nekoliko lokaliteta a pristalice su mahale palestinskim zastavama.

Hezbolah je danas u Libanu organizovao miting u svom uporištu u južnom predgrađu Bejruta da bi podržao palestinsku ofanzivu.

U Damasku su mladi dijelili peciva automobilima na centralnom trgu u sirijskoj prijestonici u znak radosti. Hiljade Turaka učestvovalo je u maršu u Istanbulu u znak podrške Palestincima.

U Sani su se demonstranti takođe okupili u znak podrške Palestincima i zapalili izraelske i američke zastave. Demonstracije podrške Palestincima očekuju večeras i u svetom šiitskom gradu Kerbali.

Juče se oko 100 demonstranata okupilo u glavnom gradu Iraka Bagdadu kako bi proslavili ofanzivu Hamasa, mašući palestinskim zastavama. Demonstranti su gazili i palili izraelske zastave i skandirali „ne SAD, ne Izraelu“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve