Nova predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen je izjavila da nije pristalica Evropske unije “u više brzina”, različitih stepena integracije i ocijenila da bi to “samo zaoštrilo podjele” unutar Unije.

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: Zhang Cheng/Xinhua/Barcroft Media)

Fon der Lajen je to rekla u intervjuu nekolicini listova u EU i takvo viđenje budućnosti EU se znatno razlikuje od stavova Pariza i još nekih članica da Unija iznutra mora da stvori “čvrsto jezgro” osjetnim jačanjem evrozone da bi se prevazišle sadašnje podjele i krize.

Predsjednica EK je podvukla da “postoji pitanje oko kojeg je Evropa shvatila poruku, vrijeme ističe, dolazimo do tačke bez povratka, a to znači da moramo platiti visoku cijenu za smanjenje štetnog gasa Co2, uložiti u razvoj zelenih energija”.

I, kako je predočila, “zajamčiti ravnopravan prelazak” na zelenu energiju, bez čega bi EU tehnološki zaostala i samo gomilala gubitke, uz pravedniju socijalnu raspodjelu privrednog rasta.

Preuređenje i stabilizacija Unije, uz takođe moguće stvaranje “Evrope u više brzina” su, po uvjerenju više članica EU, preduslov i da se potom vidi kad bi u članstvo mogla biti primljena neka nova zemlja.

Novoizabrana predsjednica EK je prethodno izjavila da “podržava što je više moguće snažnije veze” Zapadnog Balkana i EU, “jer je u obostranom interesu da budemo otvoreni i konstruktivni, širokih vidika…s tim da se reforme sprovedu da bi vrata bila otvorena”.

Na pitanje da li je zabrinuta zbog “jačanja upliva Rusije na Evropu”, Ursula fon der Lejen je uzvratila da “jesmo svjedoci pomalo neprijateljskog držanja Rusije… i mi sa stanovišta naše snage moramo zadržati sankcije i ujedno ponuditi dijalog” Moskvi.

Predsjednica EK, za koju su prilikom izbora u Evropskom parlamentu glasali i poslanici zemalja sa istoka EU jer smatraju da ona ima “odlučan stav prema Moskvi”, navela je da “Rusija krši međunarodne zakone, poput pripajanja Krima i nastoji da unese što veće podjele u EU”.

Zamoljena da kaže kako gleda na pritiske i prijetnje SAD da će Evropskoj uniji uvesti i sankcije, Ursula fon der Lajen je uzvratila da bi “željela da EU i SAD ujedine snage u sučeljavanju sa zajedničkim takmacima”, a ne da se tuku jedni s drugima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve