Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Finska ima toliko skloništa od bombi da može da spasi skoro svo stanovništvo

Finska se pridružila vojnom savezu NATO-u u aprilu u istorijskom zaokretu u bezbjednosnoj politici, ali se decenijama priprema za mogućnost sukoba s Rusijom, pošto se oduprla pokušaju invazije Sovjetskog Saveza tokom Drugoga svjetskog rata

Podstaknuta prošlogodišnjom invazijom susjedne Rusije na Ukrajinu, Finska je popisala svoja postojeća skloništa od bombi i ustanovila da ih ima 50.500, saopštilo je finsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Finska se pridružila vojnom savezu NATO-u u aprilu u istorijskom zaokretu u bezbjednosnoj politici, ali se decenijama priprema za mogućnost sukoba s Rusijom, pošto se oduprla pokušaju invazije Sovjetskog Saveza tokom Drugoga svjetskog rata.

Ova država je već pedesetih uvela obaveznu izgradnju skloništa za hitne situacije ispod stambenih blokova i poslovnih zgrada, što objašnjava njihov sadašnji veliki broj.

Vladin popis stanovništva pokazao je da Finska s 5,5 miliona stanovnika ima oko 50.500 skloništa od bombi u koja može da stane 4,8 miliona stanovnika u hitnom slučaju ili napadu, saopštilo je ministarstvo.

Takođe je utvrđeno da je 91 odsto skloništa dovoljno jako da izdrži napad koji se izvodi konvencionalnim oružjem, dok je 83 odsto opremljeno za pružanje skloništa od ispuštanja gasova ili u slučaju nuklearne opasnosti.

Skloništa su opremljena ventilatorima, nepropusnim vratima, krevetima koji se mogu slagati jedan na drugi, pa čak i hemijskim toaletima, kao što je propisano zakonom iz 2011. godine.

U mirnodopsko vrijeme u nekim od podzemnih skloništa nalaze se bazeni, sportski centri ili – kao na samom sjeveru zemlje – tematski park Djed Mraza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve