Hiljade Ekvadoraca su juče protestovale u glavnom gradu Kitu odakle je predsjednik Lenjin Moreno zbog antivladinih protesta i sukoba izmjestio svoj kabinet.

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ta južnoamerička zemlja sa 17 miliona stanovnika pogođena je teškom krizom i paralisana obustavom javnog prevoza i blokadom puteva.

U Ekvadoru nasilje traje danima, a počelo je prošle nedjelje kada je Morenova odluka da ukine subvencije dovela do naglog poskupljenja goriva.

Demonstranti su se juče sukobljavali s bezbjednosnim snagama koje su suzavcem pokušale da rastjeraju masu.

Zapalili su jedno oklopno vozilo iz kojeg su policajci pobjegli, a bilo je i razbijanja automobila i pljačke prodavnica.

Dok protivnici optužuju Morenovu vladu za kršenja ljudskih prava, on je na državnoj televiziji objavio da se njegova vlada, suočena s bezbjednosnim prijetnjama, izmješta iz Kita u lučki grad Gvajakil.

Moreno je kazao da je “meta pokušaja puča”, ali da neće odustati od ukidanja subvencija, u sklopu dogovora s Međunarodnim monetarim fondom.

Moreno je pozvao na dijalog o rješavanju krize i optužio svog ljevičarskog prethodnika Rafaela Koreu za pokušaj destabilizacije Ekvadora uz pomoć venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura.

Ekvadorska vlada je prošle nedjelje proglasila vanredno stanje koje joj omogućava da ograniči građanske slobode.

Morenov kabinet je saopštio da je tokom demonstracija uhapšeno 570 ljudi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve