Devetodnevni toplotni talas ovog mjeseca pogodio je sjeverni vrh Antarktika. Nove fotografije koje je objavila NASA otkrivaju da se u tom razdoblju petina snijega otopila na ostrvu Igl.

Santa leda veličine Atlante otkinula se od glečera a istraživači bilježe dramatičan pad u kolonijama antarktičkih pingvina.

Još jedna neobično visoka temperatura zabilježena je na Antarktičkom poluostrvu 9. februara, kada zabilježena rekordna temperatura od 18,2 stepena Celzijusa. Svjetska meteorološka asocijacija pokušava da to potvrdi kao novi rekord.

Bez obzira da li ovo čitanje ruši bilo kakve rekorde, svakako pruža dodatne dokaze za zagrijavanje u regionu Antarktika i širom svijeta, rekao je Randal Cerveni, meteorolog sa Državnog univerziteta u Arizoni i ekspert za klimatske promjene Svjetska meteorološka organizacija.

Za četiri nedjelje otopilo se čak 10 centimetara snijega na ostrvu Igl – što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

”Nisam nikad vidio da se jezera tako brzo kreiraju na Antarktiku. To se moglo vidjeti na Aljasci i na Grenlandu, ali nije uobičajena pojava na Antarktiku” – kaže geolog Mauri Pelto.

Velika količina vode s Antarktičkog poluostrva slila se u okean, a toplotni talasi su prošlog ljeta najviše doprinijeli otapanju leda i povećanju nivoa mora.

Komentari

avatar