Čileanska vlada pristala je da napiše novi ustav, kojim bi se zamijenio sadašnji koji potiče iz vremena diktature Augusta Pinočea, kako bi smirila višenedjeljne nasilne proteste.

Izvor: Pedro Ugarte / AFP

Ministar unutrašnjih poslova Gonzalo Blumel kazao je da su se predsjednik desnog centra Sebastijan Pinera, članovi predsjedničke administracije i politički saveznici dogovorili da će Kongres voditi proces ponovnog pisanja ustava. Čileanci će o predlogu ustava glasati na referendumu.

“Prije svega, moramo da se fokusiramo na cilj promjene društvenog ugovora, što je postavljeno kao temeljni zahtjev naših građana”, rekao je Blumel na novinskoj konferenciji u nedjelju uveče.

Protesti su izbili prije tri nedjelje zbog povećanja cijena karata u podzemnoj željeznici, a do sada je ubijeno najmanje 20 ljudi. Demonstranti su konstantno tražili novi ustav. Kritičari smatraju da postojeći ustav, napisan za vrijeme diktature generala Augusta Pinočea, koja je trajala od 1973. do 1990. godine, nema legitimitet.

Djelovi ustava mijenjani su nekoliko puta od 1980. godine, kada je proglašen, ali kritičari kažu da novi ustav mora da sadrži zaštitu socijalnih prava i poveća uključenost građana u demokratske procese. Protivnici mijenjanja ustava tvrde da je postojeći ustav bio stub stabilnosti Čilea, jedne od najbogatijih zemalja Južne Amerike.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve