Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Brod koji je blokirao Suecki kanal konačno će isploviti

Brod je još uvijek natovaren sa oko 18.300 kontejnera

Kontejnerski brod koji je u martu blokirao Suecki kanal, poremetivši globalnu trgovinu, konačno napušta plovni put nakon što je Egipat potpisao sporazum o odšteti s njegovim vlasnicima i osiguravateljima.

Održan je i TV prijenos trenutka kada je Ever Given konačno podigao sidro nakon što je tri mjeseca bio zarobljen. Za to vrijeme brod je bio na Velikom gorkom jezeru, na sredini puta kanala.

Uslovi dogovora nisu objavljeni, ali Egipat je tražio 550 miliona dolara.

Suecki kanal dužine 193 kilometra povezuje Sredozemno more sa Crvenim morem i pruža najkraću morsku vezu između Azije i Evrope. Vitalni plovni put bio je blokiran kada se 400 metara dug Ever Given zaglavio u njemu nakon što se nasukao usljed jakih vjetrova. Globalna trgovina bila je poremećena jer je stotine brodova zaustavljeno.

Kontejnerski brod oslobođen je nakon šestodnevne akcije spašavanja koja je uključivala flotu tegljača i plovnih bagera. Tokom akcije jedna osoba je poginula.

Od tada Uprava Sueckog kanala (SCA) traži naknadu od japanskog vlasnika Ever Givena Shoei Kisena za troškove akcije spašavanja, oštećenja obala kanala i druge gubitke.

SCA je u početku tražio naknadu od 916 miliona dolara, uključujući 300 miliona za bonus za spašavanje i 300 miliona za gubitak reputacije. Međutim, UK Club, koji je osigurao Shoei Kisen zbog odgovornosti treće strane, odbacio je zahtjev, opisujući ga kao “izvanredno velik” i “uglavnom nepodržan”.

SCA je kasnije smanjila potražnju na 550 miliona dolara. Konačno poravnanje, koje nije otkriveno, dogovoreno je prije nekoliko dana i potpisano u srijedu uoči puštanja broda.

Brod je još uvijek natovaren sa oko 18.300 kontejnera i uz kanal će ga pratiti dvije tegljače. Trebao bi proći i sigurnosne provjere u Port Saidu prije isplovljavanja do Rotterdama u Holandiji, a zatim do britanske luke Felixstowe, gdje će istovariti svoje kontejnere, objavio je Wall Street Journal.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve