Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Blinken-Đinping: Svijetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD

Sastanak sa kineskim predsjednikom se očekivao i smatrao se ključnim za uspjeh Blinkenove posjete, ali nijedna od strana nije željela da potvrdi susret do sat vremena prije nego će se dogoditi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, čime je završena njegova dvodnevna posjeta Pekingu sa ciljem ublažavanja tenzija između dvije zemlje. Si je poručio da su svijetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD, kao i da Peking poštuje interese Vašingtona i da ne želi da ih ugrožava.

Sastanak sa kineskim predsjednikom se očekivao i smatrao se ključnim za uspjeh Blinkenove posjete, ali nijedna od strana nije željela da potvrdi susret do sat vremena prije nego će se dogoditi.

U snimku koji je emitovala državna televizija Si-Si-Ti-Vi, čuje se da je Si rekao da “su se dvije strane saglasile da se prate koraci koji su dogovoreni sa predsjednikom Džozefom Bajdenom na Baliju”.

U raniji susretima Blinkena sa visokim kineskim zvaničnicima, dvije strane su iznijele spremnost za razgovore, ali je pokazano malo volje da se pomjere sa utvrđenih pozicija i neslaganja o pitanjima koja idu od tema trgovine, do Tajvana, ljudskih prava u Hongkongu, do vježbi kineske vojske u Južnom kineskom moru i rata u Ukrajini.

Si je ocijenio da su dvije strane učinile napredak i postigle dogovore o “pojedinim specifičnim pitanjima”, bez dodatnog objašnjenja.

“To je veoma dobro. Nadam se da će vaša posjeta imati uspjeha i da ćete dati pozitivan doprinos stabilizovanju kinesko-američkih odnosa”, naglasio je Si.

Prema izvještavanju Sinhue, Si je poručio da su svijetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD.

“Kina poštuje interese SAD i ne želi da ih dovodi u pitanje”, rekao je Si Blinkenu.

Stejt department je saopštio da je Blinken kineskom predsjedniku prenio da Džo Bajden vjeruje da Vašington i Peking imaju obavezu da održavaju odnose, kao i da su SAD tome posvećene.

Blinken je najvažniji američki zvaničnik koji je posjetio Kinu od kad je Bajden predsjednik i prvi državni sekretar koji je posjetio tu zemlju u proteklih pet godina.

Očekuje se da njegova posjeta bude poziv za novu rundu posjeta američkih i kineskih zvaničnika, a možda otvori put i za susret dva predsjednika u narednim mjesecima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve