Četvrtak, 23 Marta, 2023
Rubrika:

Ameriku potresa najveća afera otkako je Bajden došao na vlast

Bajden je objasnio da je obaviješten o ovom otkriću i da je bio iznenađen kada je saznao da u toj kancelariji postoji bilo kakva vladina evidencija, kao i da ne zna šta je u dokumentima

U privatnoj kancelariji Džozefa Bajdena koju je koristio u vrijeme kada je bio potpredsjednik Amerike 2017. godine pronađeno je 10 tajnih dokumenata, uključujući dopise američkih obavještajnih službi i brifing materijale koji pokrivaju teme poput Ukrajine, Irana i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sam Bajden je poručio da sarađuje sa službama bezbjednosti, ali da je iznenađen što se takvi dosijei nalaze u njegovoj nekadašnjoj kancelariji. U toku je istraga koja će uvtrditi kako su tajna dokumenta iznijeta iz Bijele kuće, a cio ovaj slučaj označen je kao veliki skandal u američkoj javnosti i možda najveći autogol sada predsjednika Bajdena.

Tajni dokumenti, kako su otkrili američki mediji, datiraju iz perioda između 2013. i 2016. godine. Pronađeni su u tri ili četiri kutije u kojima se nalaze i neklasifikovani papiri koji potpadaju pod Zakon o predsjedničkoj evidenciji.

Dokumenti su otkriveni 2. novembra, samo šest dana prije međuizbora, ali je čitav slučaj tek početkom januara dospio u medije.

Prema pojedinim informacijama, jedan od Bajdenovih advokata je zatvarao kancelariju u centru Vašingtona koju je Bajden ranije koristio. On je tada vidio fasciklu koja je bila označena kao „lična dokumenta“ i otvorio kovertu. U njoj je pronašao povjerljive dosijee i odmah obavijestio državno tužilaštvo.

Stigli rezultati preliminarne istrage

Američki državni tužilac Merik Garland primio je preliminarni izvještaj o istrazi o ovim dokumentima i sada se suočava sa kritičnom odlukom o tome kako da postupi, uključujući i da li da otvori punu krivičnu istragu.

Garland je takođe bio lično uključen u neke od ključnih odluka vezanih za istragu o tajnim dokumentima koje je bivši predsjednik Donald Tramp iznio iz Bijele kuće. Lično on je odlučio da pošalje operativce FBI da pretresaju Trampovu vilu u Mar-a-Lagu, gdje su dokumenta i pronađena.

U tom slučaju, Garland je pozvao specijalnog advokata Džeka Smita da preuzme krivičnu istragu o Trampovim izbornim aktivnostima poslije 2020. godine i istragu povjerljivih dokumenata koje je bivši predsjednik odnio u svoje odmaralište na Floridi.

Lauš je bio jedan od rijetkih ljudi iz Trampove ere kome nije rečeno da podnese ostavku nakon Bajdenove inauguracije 2021. godine, a dva demokratska senatora iz Ilinoisa podržala su odluku da se on zadrži na svom mjestu djelimično zato što je vodio politički osjetljivu istragu o Majklu Madiganu, bivšem predsjedniku Predstavničkog doma Demokrata Ilinoisa, koji je optužen za korupciju.

Bajden: Iznenađen sam

U prvom oglašavanju po otkrivanju tajnih dokumenata u njegovoj nekadašnjoj kancelariji, aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da je iznenađen.

Bajden je u obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa liderima Meksika i Kanade, saopštio da ozbiljno shvata povjerljiva dokumenta i rekao da ne zna šta ona sadrže.

On je objasnio da je obaviješten o ovom otkriću i da je bio iznenađen kada je saznao da u toj kancelariji postoji bilo kakva vladina evidencija, kao i da ne zna šta je u dokumentima.

Političke posljedice

U jeku skandala u čijem se središtu nalazi Bajden, Donald Tramp je objavio niz statusa na društvenim mrežama u kojima se ismijava Bajdena i javno poziva FBI da pretraži sve njegove kancelarije, pa čak i Bijelu kuću u potrazi za tajnim dokumentima.

Ključne demokrate na Kapitol Hilu izrazile su povjerenje u Bajdenovo rukovanje vladinim materijalima, iako su se povjerljivi zapisi pojavili na mjestu gdje nije trebalo da budu.

Republikanci u Predstavničkom domu već su se obavezali da će proširiti svoje istrage o nadzoru kako bi uključili pitanje Bajdenovih dokumenata.

Ovaj slučaj je, od strane mnogih analitičara, ocijenjen kao velika prekretnica u Bajdenovom mandatu. On je praktično sada osumnjičen za istu „prevaru“ kao i Donald Tramp.

Izvornova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anon
12.01.2023-11:42 11:42

Senzacionalistička priča. Ovo jeste afera za Bajdena ali on poriče bilo šta i ne može mu se ništa prišiti. Vjerovatno će neko drugi da strada. A Trump je povjerljive dokumente svojeručno ponio u ljetnjikovac. Ne može se porediti.