Sjedinjene Američke Države će zabraniti kineskim avio-kompanijama putničke letove ka Americi, počevši od 16. juna, vršeći tako pritisak na Peking da dozvoli američkim avio-prevoznicima da nastave letove, objavila je danas administracija predsjednika Donalda Trampa.

Tim potezom, koji je najavilo Ministarstvo saobraćaja, kažnjava se Kina nakon što Peking nije ispoštovao postojeći sporazum o letovima između dvije najveće svjetske ekonomije.

Odnosi između dviju zemalja pogoršali su se posljednjih mjeseci uslijed eskalacije tenzija oko pandemije koronavirusa.

Naredba se odnosi na Air China, China Eastern Airlines Corp, China Southern Airlines Co i Hainan Airlines Holding.

Američke kompanije Delta Air Lines i United Airlines, koje obavljaju kargo letove, zatražile su da ih obnove ovog mjeseca, podsjeća Guardian.

“Kina još nije u stanju da saopšti kada će izmijeniti svoja pravila kako bi američkim prevoznicima omogućila obnavljanje redovnih putničkih letova”, navodi se u službenom obavještenju američkog Ministarstva za saobraćaj.

SAD su 31. januara zabranile ulazak većini stranih državljana koji su boravili u Kini u prethodnih 14 dana zbog korona-krize, ali nisu nametnuli nikakva ograničenja za kineske letove. Glavni američki prevoznici dobrovoljno su odlučili da obustave sve putničke letove u Kinu u februaru.

Kineske vazduhoplovne vlasti potom su saopštile da će, s obzirom na to da su američke avio-kompanije zaustavile sve putničke letove do 12. marta, Kina spriječiti američke prevoznike da obnove redovne putničke letove ka toj zemlji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve