Jedna zemlja će dolazak zime čekati sa znatno manje strepnje nego većina.

Kako piše Index.hr, jedno istraživanje od prošle sedmice pokazalo je da je 30 odsto Šveđana stvorilo imunitet na koronavirus. Ako im i ”imunitet krda” pomogne kao mjera u suzbijanju virusa tokom drugog talasa, švedski pristup, koji su mnogi osporavali i kritikovali, mogao bi se pokazati opravdanim.

“Ludači eksperiment” tako su brojni stručnjaci nazvali švedski model odbrane od koronavirusa, koji se zasnivao na ”imunitetu krda”. Index podsjeća da Šveđani nisu uvodili restriktivne mjere poput ostatka svijeta. I tako su oni, dok se većina svijeta suočavala sa životom u vanrednim okolnostima, slobodno izlazili, družili se…

Osim zabrane okupljanja više od 50 ljudi, život se u Švedskoj nastavio kao da epidemije nema. Djeca mlađa od 16 godina nastavila su da idu u školu. Niko nije nosio masku.

Iako su mnogi to očekivali, katastrofa u Švedsku nikad nije stigla. Kao i u većini evropskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od koronavirusa dostigla u prvoj polovini aprila, nakon čega je uslijedio stabilan pad.

Takođe, grafikoni koji pokazuju uzroke smrtnosti i brojeve oboljelih ne razlikuju se od istih takvih grafikona iz drugih zemalja Evrope.

Ali, sada su se i ciljevi drugih zemalja u EU promijenili pa više nigdje nije svrha potpuno zatvaranje već prevencija smrti po svaku cijenu. Novi Zeland je za sada uspio da iskorijeni virus, ali se zbog toga pozdravio sa svojom najvećom privrednom granom – turizmom, koji uključuje deset posto njegove ekonomije i 14 posto ukupne radne snage, prenosi dalje Index pisanje britanskog Telegrafa.

Izolovan od ostatka svijeta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od vakcine protiov koronavirusa, a ona se možda nikada neće pronaći. I u Asutraliji u kojoj su mislili da su pobijedili virus uslijedili su novi karantini i zatvaranje milionske populacije.

Virus bukti u SAD, Izraelu i Južnoafričkoj Republici, Meksiku, Rusiji….

Ako i postoji nada da će se izbjeći drugi talas onda ona leži u izbjegavanju kontakata, piše dalje Index. Međutim, aplikacija NHS (britanskog sistema zdravstva) “Test and Trace” nije se pokazala djelotvornom.

Iako Švedsku neće zaobići globalna recesija koja slijedi, ako vakcina protiv koronavirusa krene da se proizvodi do jeseni, Šveđani će biti bezbrižni.

“Ali to se neće dogoditi, a zima dolazi”, zaključuje se u tekstu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve