Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Zašto selektor nije pozvao Dragišu Blagojevića

Nakon objavjivanja spiska reagovala su svojim saopštenjem trojica crnogorskih šahista, od kojih su dvojica velemajstori, a treći bivši selektor.

Srlrktor šahovske reprezentacije Crne Gore Dragan Kosić saopštio je imena šahista na koje računa za predstojeću Šahovsku olimpijadu oja će se ove godine igrati u Budimpešti, najveće takmičenje šahista, na kojem nema šampiona Crne Gore velemajstora Dragiše Blagovevića.

Nakon objavjivanja spiska reagovala su svojim saopštenjem trojica crnogorskih šahista, od kojih su dvojica velemajstori, a treći bivši selektor.

Očigledno da u crnogorskom sportu mira nema u nijednoj oblasti i da si selektorski izbori izazivaju oprečne komentare, često s punim pravom i veoma utemeljene.

“Nakon objavljivanja spiska muške šahovske reprezentacije ostalo je da lebdi pitanje u vazduhu, zašto je izostavljen velemajstor Dragiša Blagojević?

To je standardni i pouzdani reprezentativac Crne Gore od njenog formiranja, 2007. godine. I uvijek je Blagojević za reprezentaciju davao maksimum i uglavnom postizao veoma dobre rezultate.

Treba li uopšte napominjati da je on osvojio zlatnu olimpijsku medalju za najbolji rezultat na četvrtoj tabli na Olimpijadi u Drezdenu 2008. godine, zbog čega je proglašen i zaslužnim sportistom Crne Gore.

Blagojević je prošlogodišnji šampion države, a ove godine nije branio titulu zbog protesta.  Kao razlog je naveo loš odnos Šahovskog saveza prema njemu i pritiske koje selektor trpi da ga izostavi iz reprezentacije.

Naravno, da selektor ima pravo na svoj izbor, ali i obavezu da taj izbor obrazloži. U ovom trenutku Blagojević je sigurno među pet najjačih igrača u Crnoj Gori i zaslužuje dres sa državnim grbom.

To je u interesu crnogorskog šaha i dobrog rezultata na Olimpijadi u Mađarskoj u septembru. Da ne bude kao sa nepozivanjem Milene Raičević u rukometnu reprezentaciju koja nije uspjela da se plasira na Olimpijske igre.

Nedostajalo je tako malo, možda upravo Milenini golovi i asistencije. Mislimo da je Blagojević zaslužio ljepši oproštaj od reprezentacije kojoj je mnogo dao.

Bivši selektor i reprezentativac velemajstor Milan Draško

Bivši selektor FIDE majstor Dragan Popadić

Aktuelni reprezentativac velemajstor Nikola Đukić

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve