Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Vučević: Drago mi je što sam se vratio, nerealni pritisak i očekivanja uticali na raniju odluku

O očekivanjima, centar Bulsa kaže da su velike šanse da prođemo grupu, i da bi to bio veliki uspjeh

Povratak Nikole Vučevića u reprezentaciju Crne Gore, sigurno je ogormno pojačanje za ekipu Boška Radovića.

As Čikago Bulsa govorio je o razlozima zbog kojih je napravio reprezentativnu pauzu.

“Bilo je dosta priče oko toga što prošle godine nisam igrao. Bilo je tu dosta faktora, jedan je bio i moja ranija iskustva sa reprezentacijom koja se nisu završavala na najljepši način, najviše zbog nerealnog pritiska koji se stvara oko reprezentacije, nekih nerealnih očekivanja, i to je dosta uticalo na atmosferu i između igrača i stručnog štabva i čitavog saveza”, kazao je Vučević.

Naš centar pojašnjavva koja su to odrivanja kroz koja prolazi svaki reprezentativac.

“Kad dođete dobrovoljno tu, i odvojite veliki dio ljeta a završi se sve na neki negativni način i odete u klub, razočareni, mislim da je očekivano da nemate toliku želju da opet dođete i igrate”.

Međutim igre “Crvenih” na prošlogodišnjem Eurobasketu, atmsofera, doprinjeli su tome da se Baranin vrati

“Ja o tome nisam htio da pričam mnogo prošlog ljeta, ali iz razgovora sa momcima i selektorom, nakon Evropskog i sam sam to vidio kad sam gledao utakmce prošle godine. Vidim da je sve to krenulo u pozitivnom pravcu da su momci se dobro slagali, da je bila zdrava atmosfera, i dosta igrača koji su igrali su moji dobri prijatelji, kasnije mi je i Marko Simonovvić pričao u Čikagu. Sve je to meni vratilo želju da opet dođem. I kad sam došao od prvog dana stvarno sam sve to vidio dobra je atmosfera, potpuno druga priča nego ranije. Ne idemo na prvenstvo sa nerealnim očekivanjima, i pričama koje samo škode i donose negativnu energiju. Drago mi je da sam se opet vratio, i uživam u pripremama. Meni je najljepši dio bio uvijek to druženje sa svima, van terena i ta putovanja, sve to što prođemo to ostane zauvijek. Nadam se da će se sve ovo završiti pozitivnom i da ćemo ostvariti pozitivni rezultat”.

NEKE ZEMLjE SA VIŠE MILIONA STANOVNIKA NE IGRAJU, A MI SA 600.000 DVA PUT ZA REDOM

Podsjetio se Vučević koliki je uspjeh što je naša zemlja uspjela da se plasira dva puta zaredom na najveću planetarnu smotru, i da javnost često nije toga svjesna.

“Od mog prvog iskustva 2011. u Litvaniji, tada smo imali dobru ekipu, ali bilka su velika očekivanja, pa onda i nakon toga 2013. pa 2017. to dosta utiče na ekipu i igrače, ako ne krene kako treba onda se stvori negativna energija. To su bila nerealna očekivanja, ipak smo mi zemlja od 600.000 ljudi, dobro je da možemo da uopšte sastavimo ekipu od 12 do 15 igrača. Kad se pogleda koliko zemalja koje imaju na milione stanovnika a ne idu na takmičenje, a mi dva puta zaredom idemo na Svjetsko. Od kad sam ja počeo propustili smo jedno samo evropsko prvenstvo, to su velike stvari ali ljudi ne gledaju tako, nego očekuju neke medalje i neka čuda koje nisu realna”.

Ipak, smatra da se vide promjene.

“Kao što sam već rekao, drago mi je da se to promjenilo, i da se razmišlja u pozitivnijem pravcu, i da se uživa u tim uspjesima. Veliki je uspjeh poći na neko prvenstvo, pogotovo kroz novi način kvalifikacija kroz prozore, to nije lako. Ti momci koji dođu i odrade to, povedu nas na velika takmičenja, treba to cijeniti a ne tražiti mane”.

DOBRO JE ŠTO IDEMO RANIJE NA FILIPINE

Vučević je zadovoljan pripremama reprezentacije.

“Mislim da smo prvi dio priprema odradili dosta dobro. Da smo imali dosta vremena da se dobro uigramo, i kroz pripremne utakmice da vidimo gdje smo i na čemu možemo još da poradimo. Možemo da budmeo zadovoljni ovim dijelom”.

Dobra stvar je i raniji odlazak na Filipine.

“Ostalo nam je devet dana do početka SP, dobro je što idemo tamo dosta ranije, da odigramo jednu utakmicu sa Filipincima, da se naviknemo i na vremensku razliku i na uslove, ide sve kako treba u dobrom pravcu. Da se pripremimo za prvu utakmicu koja je i vjerovatno najbitnija na čitavom prvenstvu”.

IMAMO KVALITET ALI MORAMO DA GA POKAŽEMO NA TERENU

O očekivanjima, centar Bulsa kaže da su velike šanse da prođemo grupu, i da bi to bio veliki uspjeh.

“Imamo šansu da prođemo grupu, što bi bio veliki uspjeh za našu reprezentaciju, naravno ne podcijenjujemo nikoga, nismo u poziciji da to radimo. I Meksiko i Egipat su na prvenstvu sa razlogom, i za nas mogu biti nezgodne ekipe. Igraju na neki atipičan način, na koji mi možda nismo navikli. Tako da treba da uđemo veoma ozbiljno u obije te utakmice i da se pripremimo maksimalno, jedino na taj način možemo i očekivati da dođemo do pobjede. Imamo kvalitet, ali moramo da ga pokažemo na terenu”.

UTAKMICA SA SAD SAN SVAKE REPREZENTACIJE, ALI FOKUSIRANI SMO NA PRVA TRI MEČA

Kao neko ko već godinama igra na najvećem nivou u NBA ligi, sa sjajnim brojkama, neizostavno pitanje je bilo o eventualnom sudaru naše reprezentacije i ekipe SAD.

“Za svaku reprezentaciju, ne samo za nas, velika je stvar da igra protiv SAD. Iako možda nisu u najjačem sastavu, ipak su tu momci koji su nosioci u svojim ekipama i koji imajui vveliki kvalitet. Kažem bila bi velika stvar da igramo sa njima, ali da bi bila greška da mislimo o tom sada. Mi treba da se fokusiramo na prvu utakmicu, drugu i treću, da to prođe kako treba i dođemo do meča sa SAD to bi bio šlag na torti i da uživamo u tome, da igramo bez opterećenja a sa velikom motivacijom. Ako prođemo grupu daje nam šansu da igramo kvalifikacije za Olimpijadu, a mislim da je to san svakog sportiste”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve