Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

VPSCG pokušao da ponizi trofejni Primorac

Kap je prevršila mjeru, saznaje Skala radio iz dobro obaviještenih klubova, kada su u pitanju čelnici Saveza, pokušali da omalovaže i diskredituje vaterpolo klub „Primorac“. Očigledno je da im je zasmetao najavljeni oporavak najtrofejnije sportskog kolektiva u ovom sportu, jedinog osvajača evropskog zlata, kluba koji je rasadnik talenata koji su kotorsku školu vaterpola demonstrirali u najslavnijim klubovima Evrope

Crnogorski vaterpolo je na niskim granama. Naša reprezentacija je osvojila deseto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i to čelne ljude Saveza nije zabrinulo. Važno je da su čvrsto pozicionirani na svojim mjestima i da ih, u čvrstoj zajednici vežu lični a ne interesi crnogorskog vaterpola.

VPSCG, Foto: Twitter

Da je to tako, nedvosmisle im je kazao prvi čovjek našeg sporta, ministar Nikola Janović. Odgovor iz Saveza je samo potvrdio da tamo odavno ništa ne štima i da je trulih dasaka gotovo koliko i članova.

Kap je prevršila mjeru, saznaje Skala radio iz dobro obaviještenih klubova, kada su u pitanju čelnici Saveza, pokušali da omalovaže i diskredituje vaterpolo klub „Primorac“. Očigledno je da im je zasmetao najavljeni oporavak najtrofejnije sportskog kolektiva u ovom sportu, jedinog osvajača evropskog zlata, kluba koji je rasadnik talenata koji su kotorsku školu vaterpola demonstrirali u najslavnijim klubovima Evrope.

A kako su to vrhovnici VPSCG namjeravali da urade?

Na Skupštini Saveza, koja je zakazana za petak, 22. novembar ove godine, na dnevnom redu bi se, potpuno nepotrebno, našao Pravilnik o članstvu i matičnoj evidenciji VPSCG. Naoko ništa bitno, ali je suštinski važno jer u sebe sadrži promjenu dosadašnjeg prava glasa za sve klubove, što bi značilo da bi„Jadran“ trebao da ima tri člana, a „Primorac“ dva. To znači da bi oba kotorska kluba, i „Primorac“ i „Cattaro“ ukupno imala glasova u Skupštini Saveza koliko „Jadran“. To je nedopustivo a nije ni u saglasju sa Zakonom o sportu. „Primorac“ nije samo najtrofejniji nego i najstariji klub sa tradicijom kojom se rijetki u ovom sportu na planete mogu pohvaliti. Cilj je da Novljani, koji čine ogromnu većinu u vaterpolo savezu Crne Gore nesmetano diriguju pogrešnoj melodiji, da se pitaju i odlučuju o svemu. Tu je i ne baš mali novac, jer VPSCG finansira primanja više trenera iz „Jadrana“ a reprezentativna selekcija je sastavljena dominantno od članova hercegnovskog kluba. Najbolji primjer je utakmica Grupne faze Svjetske lige koja je odigrana u Nikšiću prije nekoliko dana između Crne Gore i Ukrajine. Od 14 igrača reprezentacije, 11 je iz „Jadrana“ a na klupi su dva trenera od tri iz istog kluba. Predviđanja su da će tako biti i na EP koji će se održati u Budimpešti, s tim što se može desiti da sva tri trenera budu iz ovog kluba.

Iz navedenih primjera se jasno vidi da vaterpolo savez služi u ovom trenutku „Jadranu“ i da ih drugi klubovi ne interesuju mnogo. Zbog toga žele na mala vrata da proguraju nešto što, ukoliko se odloži, kasnije ne bi mogli. Kotor im to neće dozvoliti po cijenu izlaska iz Saveza i nastavka takmičenja u nekom drugačijem ambijentu.

Kako sada stvari stoje, pravo glasa na predstojećoj Skupštini imaju 6 klubova i Udruženje sudija i Udruženje delegata. Za sada je neizvjesno kako bi ko glasao, jer je jak lobi koji nastoji da sve poslove nastavi da vodi novska garnitura, jer je na taj način i njima zagarantovan opstanak na funkcijama.

O trenerima mlađih reprezentativnih kategorija koji se angažuju, a kojih uglavnom nema iz Kotora i Budve, nekom drugom prilikom.

Ono što je sigurno, rukovodstvo Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore je pokazao i dokazalo nestručnost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve