Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

LIGA EVROPE: Sevilja nakon penal-drame savladala Romu za sedmi trofej

Ovim trijumfom prekinut je Mourinhov savršeni niz u finalima evropskih takmičenja jer ih je do večeras osvojio pet u isto toliko pokušaja

Fudbaleri Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Lige Evrope i tako osvojili prvi evropski trofej koji se dodjeljuje u finišu ove sezone.

Rezultat u regularnom dijelu bio je 1:1, a nakon penala 4:1.

I prije samog početka finala znalo se da će jedan do večeras savršeni niz biti prekinut. S jedne strane, Sevilja koja je rekorder Lige Evrope lige osvojila je šest titula u ovom takmičenju u isto toliko finala, a s druge strane našao se Jose Mourinho koji je osvojio pet od pet finala evropskih takmičenja.

Finale je otvoreno velikom borbom s obje strane, kao što se to i očekivalo. Prvu priliku dobili smo u 12. minuti, ali je Lorenzo Spinazzola pogodio ravno u golmana Seville nakon odlične povratne lopte s desne strane.

Vođstvo Rome stiglo je u 35. minuti. Gianluca Mancini sjajno gura u prostor Paula Dybalu, a Argentinac rutinski matira Yassinea Bounoua na golu Seville.

Uzvratila je Sevilja do odlaska na odmor, ali sjajnu šansu neutralizovao je okvir gola. Tačnije, udarac Ivana Rakitića uzdrmao je stativu. Rezultatom 1:0 za Romu otišlo se na odmor.

Otvaranje drugog dijela nije moglo biti bolje za goste. Igrao se 55. minut kada je ubačaj s desne strane pogodio nesretnog Mancinija i završio u mrežu Rome.

Uslijedio je turbulentan period utakmice. Mnogo prekida, žestokih faulova i protesta, a u čak dva navrata gledao se VAR za penal. Sudija Anthony Taylor dosudio je penal za Sevillu u 76. minuti nakon faula Rogera Ibaneza, ali je nakon VAR konsultacija odlučio poništiti tu odluku.

No, na drugoj strani pet minuta kasnije jedan igrač Seville igrao je rukom u svom kaznenom prostoru, ponovo se gledao VAR, ali ni u tom slučaju penal nije dosuđen. Čini se da je u ove dvije situacije ipak pravda zadovoljena.

Veliku šansu Roma je imala u 83. minuti, ali je udarac Andree Belottija otišao pokraj lijeve stative. Uzvratili su Andalužani preko En-Nesyrija koji je glavom šutirao preko gola nakon ubačaja Susa u 92. minuti.

Kako se meč bližio kraju, tako su i ekipe bile opreznije. Ni s jedne, ni s druge strane nije bilo srljanja i oba tima čekala su produžetke. To se na kraju i dogodilo.

U uvodnih dodatnih 15 minuta nije bilo većih uzbuđenja zbog opreznosti obje ekipe, a isto se dogodilo i u drugom produžetku pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Tu se bolje snalazi ekipa Seville i osvaja novi trofej. Tako je Sevilla, koja je apsolutni rekorder ovog takmičenja, došla do sedme titule šampiona Evropske lige. Drugi na listi su Inter, Juventus, Liverpool i Atletico, koji imaju po tri titule.

Ovim trijumfom prekinut je Mourinhov savršeni niz u finalima evropskih takmičenja jer ih je do večeras osvojio pet u isto toliko pokušaja.

Rezultat i strijelci:

Sevilla – Roma 1:1 (Mancini autogol 55’ / Dybala 36’)

Tok meča mogli ste da pratite na portalu AKTUELNO.

Sevilja – Roma 1:1 /Manćini (autogol) 54, Dibala 35/

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

SEVILJA (4-2-3-1): Bono – Navas (od 95. Montiel), Bade, Gudelj, Teles (od 95. Rekik) – Fernando, Rakitić – Okampos, Tores (od 46. Suso), Hil (od 46. Lamela) – En Nesiri.

ROMA (3-4-3): Rui Patrisio – Ibanjez, Mančini, Smoling – Spinacola, Kristante, Matić, Čelik (od 91. Zalevski) – Pelegrini, Ejbraham (od 75. Beloti), Dibala (od 68. Vajnaldum).

Tok utakmice

KRAJ UTAKMICE. Završen je i drugi produžetak, a meč je zbog brojnih prekida trajao čak 130 minuta, ali nije bilo večih uzbuđenja. Osvajača Lige Evrope odlučiće penali.

Posljednji minuti
120. minut: Igraće se još šest minuta, a prvi je obilježila prijetnja En Nesirija koja je izmamila uzdahe, ali nije donijela promjenu rezultata.

Varnice pred kraj
120. minut: Tenzija je na visokom nivou i traju prepirke u posljednjim minutima. Povod je bio bol koji je Nemanja Matić osjetio i ostao na zemlji. Srpski reprezentativac nema snage i zamijenio ga je svježi Bove.

Penali već u mislima
116, minut: Izvjesno je da oba tima već gledaju ka jedanaestercima. Matić se žali na povredu te je uslijedio novi prekid.

Nastavljena igra
112. minut: Defanzivac je uspio da se oporavi uz ljekarsku pomoć i utakmica je nastavljena.

Povreda Ibanjeza
109. minut: Povrijedio se Ibanjez u duelu sa Lamelom te već dva minuta traje pauza i ukazivanje pomoći Brazilcu.

Dvostruka izmjena Rimljana
U igri su Ljorente i El Šaravi, koji su zamijenili Spinacolu i Pelegrinija.

Gudelj sa distance
107. minut: Pokušao je srpski reprezentativac da iznenadi sa distance, ali je gađao van okvira gola.

Počeo je i drugi produžetak finala Liga Evrope na prepunom stadionu u Budimpešti.

Korner bez opasnosti po Patrisija
105+1. minut: Izveo je Rakitić novi udarac iz ugla, poslao loptu na drugu stativu, ali tamo En Nesiri nije uspio da je zahvati te je propala rijetka prilika u ovom produžetku.

Oprezni rivali
Ne žele finalisti da previše rizikuju. Iako Sevilja ioma nešto više želje da stigne do gola, gust bedem Rome trenutno djeluje neprobojno.

Mijenja i Mendilibar
95. minut: Dužina Seviljine klupe dolazi do izražaja. U igri su Montiel i Rekik umjesto Navasa i Telesa.

Zalevski u igri
91. minut: Murinjo je napravio novu promjenu i šansu dao Zalevskom umjesto Čelika.

Počeo je prvi produžetak finalne utakmice na Puškaš areni.

Produžeci
Poslije sat i po borbe nije bilo pobjednika, te nam slijedi još pola sata fudbala.

Promaja u šesnaestercu Rome
90+5. minut: Posljednje šanse pred produžetak. Sevilja je pretila preko Susa i Fernanda, ali bez promjene rezultata.

En Nesiri preko prečke
90+2. minut: Suso je centrirao sa desnog boka, a En Nesiri loptu i zahvatio glavom, međutim golgeter Sevilje je bio neprecizan te je poslao loptu preko gola.

Šest minuta nadoknade
90. minut: Još šest minuta nas dijeli od produžetaka.

Odgovara Sevilja
86. minut: Sevilja je pokazala zube poslije nekoliko pokušaja Rome. Probao je Suso, iznudio korner, a potom je Rakitić uputio centaršut, ali na kraju golman italijanskog kluba nije imao povoda da reaguje.

Rimljani u ofanzivi
84. minut: Traži Murinjov tim način da ponovo stigne do prednosti. Posljednji pokušaj u nizu bio je preko Belotija, ali napadač nije uspio da akciju pretoči u gol.

Roma traži penal, Tejlor negira
82. minut: Matić je uputio udarac, lopta je udarila Fernanda u ruku, ali se Tejlor nije oglasio jer je smatrao da igrač Sevilje nije imao namjeru da udari loptu na nedozvoljeni način.

VAR kaže: Nema jedanaesterca
76. minut: Iako je postojao kontakt Ibanjez je prvo izbio loptu i opravdano Sevilja nije dobila jedanaesterac.

Potencijalni penal za Sevilju
Okamposa je oborio Ibanjez, a Tejlor pokazao na bijelu tačku. Ipak, VAR će donijeti konačnu odluku.

Murinjo osvježava napad
75. minut: Umjesto Ejbrahama u igri je Beloti.

Sevilja prijeti iz prekida
73. minut: Imali su igrači španskog kluba nekoliko vrlo dobrih prilika, ali je svaka završena bez udarca koji bi primorao Patrisija da reaguje.

Kraj za Dibalu
68. minut: Napadač Rome i strijelac gola za Vučicu nema više snage te je mjesto ustupio Vajnaldumu. očigledno da se Argentinac još nije u potpunosti oporavio.

Bono brani nemoguće
67. minut: Zaprijetili su Abraham i Ibanjez iz peterca iz veoma izglednih pozicija, ali je Bono uspio da sačuva mrežu sjajnim intervancijama.

Kristante četvrti opomenut u Romi
65. minut: Kristante je zaradio javnu opomenu te su oba Romina igrača na sredini terena opterećena kartonima u posljednjih 25 minuta. Istovremeno je opomenut i Rakitić.

Pelegrini u živi zid
62. minut: Roma se budi poslije primljenog gola. Pelegrini je oprobao šut iz slobodnog udarca, ali je gađao u živi zid. Uslijedio je još jedan pokušaj Rimljana poslije centaršuta, ali je Smoling skromno zaprijetio, nedovoljno da ozbiljnije ugrozi Bonoa.

GOOOL! Autogol Mančinija – 1:1!
55. minut: Rano je Roma potpuno prepustila inicijativu rivalu što je skupo koštalo. Oštru loptu sa desnog krila nespretno je zahvatio Mančini želeći da je izbije ispred En Nesirija, ali je poslao u svoju mrežu.

Teljes neprecizan
52. minut: Uputio je fudbaler Sevilje udarac iskosa sa nešto više od deset metara, ali je bio neprecizan i poslao loptu pored gola.

Sevilja ofanzivnija u nastavku
50. minut: Očekivano, Sevilja je konkretniji i ofanzivniji tim na početku drugog poluvremena. Pokušavaju Andalužani da neutrališu zaostatak, ali trenutno su daleko od cilja.

Počelo je drugo poluvrijeme. Sevilja obavila dvije izmjene u igri su Suso i Lamela, dok su igru napustili Tores i Hil.

Stativa!
45+7. minut: Rakitić je uputio udarac sa 20 metara i ozbiljno uzdrmao stativu. Tračak sreće nedostajao je Sevilji da izjednači u posljednjem minutu pred odlazak na odmor.

Roma podignutog garda
45+6. minut: Rimljani su isključivo koncentrisani na odbranu, dok Sevilja centaršutevima sa strane traži način da ugrozi rivala.

Sedam minuta nadoknade
Entoni Tejlor je procenio da je potrebno da bude nadoknađeno sedam minuta.

Pelegrini treći opomenuti
45. minut: Kapiten rome zaradio je jeftin žuti karton zbog simulacije u kaznenom prostoru rivala.

Fernando preko gola
44. minut: Sevilja je izborila korner koji je izveo Rakitić, a Fernando je glavom gađao preko prečke. Bila je ovo najbolja šansa za španski klub do sada.

Roma ne odustaje od ofanzive
40. minut: Roma se nije zadovoljila vodećim golom te je pokušala odmah da udvostruči prednost. Slobodan udarac sa desnog boka upućen na dalju stativu niko od igrača Rome nije zahvatio, te je propuštena dobra šansa.

GOOOL! Dibala – 0:1!
35. minut: Roma vodi! I to golom Murinjovog iznenađenja. Manćini je iskoristio grešku rivala, poslao loptu u prostor za Dibalu koji je poslije prodora od nekoliko metara blago iskosa, sa lijeve strane, gađao u dalji ugao za slavlje Rimljana.

Pritisak na Tejlora i prva VAR provjera
32. minut: Gudelj je izbacio loptu iz šesnaesterca, ali je utisak da je istovremeno i zakačio Ejbrahama kopačkom po glavi. Oba tima su prilikom prvog prekida dotrčala do Tejlora koji je konsultovao VAR sobu. Ustanovljeno je vrlo brzo da srpski reprezentativac nije imao namjeru i da ne postoji osnov za jedanaesterac.

Vreba Sevilja
25. minut: Pokušali su Andalužani da prekinu monotoniju i zaprijete poslije akcije po desnom boku, ali je En Nesiri faulirao Ibanjeza i prosuo priliku.

Matiću žuti karton
22. minut: Nemanja Matić je laktom udario Okamposa u skoku i tako opravdano postao prvi opomenuti igrač večeras.

Prekid zbog povrede
19. minut: Povreda Čelika kojem je duže od minut ukazivana pomoć dodatno je uticala na pad tempa. Igra je nastavljena, a turski defanzivac je ponovo na svojoj poziciji.

Borba na sredini
17. minuta: Poslije nekoliko pretnji i akcija na obe strane rivali su u prethodnim minutima podigli gard i borba se vodi na sredini terena.

Matić prijeti
13. minut: Nastavlja se period u kojem je Roma nešto konkretnija. Sada je Matić oprobao udarac, ali je bio neprecizan.

Loš udarac Spinacole
12. minut: Dibala je prodorom po boku stvorio višak i potom poslao sa desnog boka povratnu loptu za Spinacolu koji je šutirao traljavo te je Bono bio pred lakim zadatkom.

Ejbraham dobar i u defanzivi
8. minut: Sevilja je imala prvi korner, izveo ga je Rakitić, ali je Ejbraham glavom rutinski izbacio loptu sa ruba peterca daleko ka sredini terena.

Matić lako sa Toresom
5. minut: Pokušala je Sevilja da kreira prvu pretnju po Patrisija, ali je Matić rutinski zagradio loptu ispred Toresa i ispratio je do gol-auta.

Prvi korner
2. minut: Roma je iznudila korner poslije kojeg je usledio pokušaj Dibale. Argentinac je bio neprecizan, ali je utakmica svakako prekinuta na kratko zbog sudara Gudelja i Ibanjeza.

Počela je finalna utakmica u Budimpešti.

Uz osvajanje trofeja pobjednik večerašnjeg finala obezbijediće učešće naredne sezone u Ligi šampiona ali i donijeti jednu veliku promjenu u dosadašnjoj istiriji evropskih takmičenja.

Na jednoj strani Sevilja ima šest osvojenih trofeja u Ligi Evrope i nikada nije poražena u finalu.

Na drugoj strani ni strateg Rome Žoze Murinjo nikada u karijeri nije doživio poraz u finalu nekog evropskog takmičenja.

Sevilja je Ligu Evrope osvojila 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020. godine i španski klub nikada nije izgubio u finalu ovog takmičenja.

Murinjo je u trenerskoj karijeri osvojio Ligu šampiona sa Portom i Interom, a Ligu Evrope sa Portom i Mančester junajtedom, dok je prošle sezone sa rimskim klubom trijumfovao u Ligi konferencija.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve