Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Sve podređeno uspjehu u Evropi

Fudbaleri Budućnosti bruse formu na Zlatiboru, ekipi se priključili i seniorski reprezentativci

Kratak predah imali su fudbaleri Budućnosti od kraja prošle sezone do početka priprema za novu takmičarsku godinu.

Ima, međutim, i onih koji nikako nisu pravili pauzu. Riječ je o A reprezentativcima Milošu Dragojeviću, Vasiliju Teriću i Viktoru Đukanoviću. Isto važi i za Miloša Raičkovića, koji je otputovao za Južnu Koreju, gdje će nositi dres Seongnama.

Po završetku obaveza u Ligi nacija, trio ,,plavih“ pridružio se ekipi na pripremama na Zlatiboru.

“Reprezentacija je jedno veliko iskustvo za mene, osjetio sam tu atmosferu kako je biti u nacionalnom timu, imao priliku da treniram sa igračima koji igraju u najvećim evropskim klubovima. Sigurno mi je to mnogo značilo. Naravno, ostaje žal što nisam debitovao, ali doći će i moje vrijeme. Mislim da je reprezentacija napravila sjajan rezultat pred dva odlučujuća meča u septembru. Mislim da smo kadri da napravimo nešto veliko i osvojimo prvo mjesto u grupi”, za klupski sajt je izjavio Terzić, kapiten podgoričkog tima, koji je prvi put dobio poziv u najbolji državni tim.

Golman Dragojević je odavno reprezentativac, ima upisan i nastup, a tokom četiri reprezentativne utakmice – tri puta je bio na klupi, a jednom na tribinima.

“Kada dobijete poziv za reprezentaciju motivacija je uvijek na najvećem mogućem nivou, a sigurno da je posebno lijep osjećaj kada ste dio takvog kolektiva. Tokom tek završenog ciklusa u Ligi nacija smo napravili sjajne rezultate, pokazali zrelu i stabilnu igru na svim nivoima, a nema razloga da ne ostanemo na tom nivou i u septembarskim mečevima grupu završimo na prvom mjestu, što bi bio enorman uspjeh. Došli smo rapoloženi sa nezaboravnim osjećajem, ne bih imao ništa protiv da tako bude i u Evropi što se tiče našeg kluba”, nadovezao se iskusni čuvar mreže, momak koji je učestvovao u osvajanju osam od ukupno devet trofeja Budućnosti.

Biser crnogorskog fudbala, Viktor Đukanović, pozvao je bio za mladu reprezentaciju, a nakon što je dao golove protiv Irske i Luksemburga – prekomandovan je među ,,hrabre sokole“.

I ne samo to – sa 18 i po godina postao je najmlađi igrač iz Telekom 1. CFL koji je debitovao za najbolju nacionalnu selekciju.

Hitronogi krilni napadač ušao je u finišu meča u Bukureštu, gdje su ,,crveni“ deklasirali Rumuniju u 4. kolu Lige nacija (3:0).

“Drago mi je što sam prvo debitovao za mladu selekciju, što nisam preskakao stepenice, ali mi je žao što nismo slavili protiv Iraca. Naravno, presrećan sam zbog golova protiv Irske i Luksemurga, a najsrećniji što sam debitovao za A selekciju. Tu nisam uspio da postignem pogodak, ali je bitno da smo uz dobru igru zabilježili izuzetno važnu pobjedu i ciklus završili na najbolji mogući način”, ističe Đukanović.

Stručni štab je reprezentativcima dao dan slobodno ne prepuštajući ništa slučaju kako bi „plavi“ što spremnije dočekali izazove na evro sceni.

Ipak, cijela ekipa je juče prije podne vježbala u teretani.

“Iskreno, ne radujem se pripremama”, sa osmijehom na licu kaže 33-godišnji Dragojević, koji je dodaje:

“To je period kada igrači mnogo pate zbog napornog rada. Teško je kada nemate odmora, ali i na to morate da budete spremni. Svakako, u dogovoru sa stručnim štabom i trenerom golmana Božidarom Vuksanovićem sa kojim sam radio i u reprezentaciji, plan je da narednih par dana budem u laganijem ritmu”.

Terzić je mlađi deset godina i već radi punim intenzitetom.

“Nije lako, ali nalazimo se u specifičnoj situaciji jer brzo igramo Evropu i najbitnije je da se što bolje pripremimo. Svi smo samo na to koncetrisani. Nadam se da će nas zaobići povrede kako bismo napravili iskorak na međunarodnoj sceni. Znam da to svi naši navijači žele, baš kao i svi mi”, jasan je 23-godišnji vezista.

Pripreme kao pripreme. Zlatibor dobro poznata baza, svakodnevnica uobičajena: buđenje, doručak, trening, odmor, trening, šetnja…

“Najviše se družim sa Ivanovićem, Adžićem, Dragojevićem… Organizujemo zajedničku kafu prije treninga, ali smo najviše koncetrisani na odmor”, govori Terzić koji spada u grupu „starijih igrača“ jer su mu ovo ko zna koje pripreme sa prvim timom, s obzirom da je senior postao sa 17 godina.

Na njegove riječi se nadovezuje iskusniji Dragojević koji daje pravi primjer saigračima, posebno što se tiče regeneracije.

“Najviše vremena zajedno provodimo mi stariji – tu su Adžić, Ivanović, Mirković, pa moj cimer Pavličić, Terzić… Sa takvom grupom momaka vrijeme je ispunjeno”.

Generacijski jaz među „plavima“ postoji, ali svaki put na okupljanju prije odlaska na trening to eskalira u dobru šalu. Ali, Đukanović baš i ne može previše da se opusti jer ima ulogu mentora mlađem bratu Stefanu, koji je sa ekstra talentovanim kadetima, među kojima su još Vasilije Adžić, Marko Perović, Lazar Maraš i Andrej Camaj, prvi put na priprema seniora.

“Mora da me sluša ako misli da bude nešto od njega u fudbalskom smislu”, rekao je kroz osmijeh 18-godišnji Đukanović.

O protivniku u kvalifikacijama za Ligu konferencija, kosovskom Lapiju, se priča (prvi meč pod Goricom 7. jula u 20.30, revanš je 14. jula u Prištini u 20.00) i postoji nevjerovatna želja za prolaskom u narednu rundu.

“Lapi poštujemo i cijenimo kao i svakog protivnika. Međutim, moramo da budemo oprezni, a naš cilj je prolaz u drugo kolo”, kaže Đukanović.

Optimista je i kapiten Terzić:

“Detaljna analiza nam tek slijedi, ali znam da imaju nekoliko stranaca i sigurno da posjeduju kvalitet kad su osvojili tamošnji Kup. Nadam se prolazu dalje i velikom broju navijača na stadionu, jer zajedno možemo mnogo”, ističe Terzić.

,,Plavi“ će sjutra na Zlatiboru odigrati prvi kontrolni susret – u 16.30 sati na stadionu „Švajcarija“ odmjeriće snage sa ekipom Mladosti iz Lučana.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve