Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Sudar najljepših priča prvenstva: Lavovi sa Holandijom za nastavak bajke

Lavovi su drugi put u glavnoj rundi kontinentalnog šampionata, pobijedili su tri protivnika zaredom, dok je priča zlatnih momaka, kako glasi nadimak rukometaša iz zemlje lala, takođe impresivna

Crna Gora i Holandija su najljepše priče Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj.

”Lavovi” su drugi put u glavnoj rundi kontinentalnog šampionata, pobijedili su tri protivnika zaredom, dok je priča ”zlatnih momaka”, kako glasi nadimak rukometaša iz zemlje lala, takođe impresivna.

Holanđani tek drugi put učestvuju na evropskom prvenstvu, a ovo im je ukupno treći nastup na velikom takmičenju, budući da su daleke 1961. igrali na Svjetskom šampionatu.

Podrazumijeva se, ove godine su premijerno prošli grupnu rundu, što je nagrada za dugogodišnji, dobro postavljen sistem rada s mlađim kategorijama.

Od sistemskog ulaganja u crnogorski rukomet odavno nema ništa, ali reprezentacija je posebna priča, fenomen. ”Lavovi” na aktuelnom EHF Euru igraju toliko dobro da se ne zna koji im je limit, a pobjeda nad

Hrvatskom na startu glavne runde (32:26) otvorila je mogućnosti koje nijesu mogle da se zamisle ni u najljepšem snu.

Ukoliko selekcija Zorana Roganovića pobijedi danas (15.30 h) u Budimpešti, otvorenih očiju moći će da sanja o polufinalu, iako će joj na tom putu stajati još Francuska i Island.

– Disciplina koju momci pokazuju u igri, način na koji izvršavaju zadatke, čine me ponosnim i velika mi je čast da budem na čelu ove ekipe, rekao je Roganović.

Crna Gora je prije dva dana očitala lekciju Hrvatskoj, prethodno savladala i Sjevernu Makedoniju (28:24) i Sloveniju (33:32), ali ”lavovi” se ponašaju kao da su im pobjede na evropskim prvenstvima normalna stvar.

Nema ni ”e” od euforije…

– Ima još mnogo posla, razmišljamo samo o sljedećem protivniku i vidjećemo dokle će nas to dovesti. Odmah poslije meča sa Hrvatskom otišli smo u hotelske sobe da se odmorimo. Pokušavamo da ne trošimo energiju na nepotrebne stvari, fokusirani smo samo na naredni izazov, kazao je Roganović.

Najteži meč

”Crveni” su dosadašnje pobjede na EP bilježili nad rivalima iz okruženja, sada ih čeka nešto sasvim novo.

– Do sada smo igrali samo s ekipama sa Balkana i na neki način preuzeli ”regionalni tron”. Holandija je rival s kojim nijesmo igrali u ovom sastavu. Prijatno su iznenađenje kao i mi. Ovo će biti jedan od najtežih mečeva za nas, iz razloga što smo prvi put možda favoriti. Ljudima koji nijesu baš upućeni u rukomet, Holandija sigurno ne zvuči opasno, ali nema prostora za potcjenjivanje. Siguran sam da ćemo odigrati još jednu dobru utakmicu, istakao je Roganović.

Cetinjski stručnjak je prije dva dana prvi put na šampionatu koristio Stefana Čavora, koji je prije nekoliko dana izašao iz izolacije, kao i Stevan Vujović i Miloš Božović.

Njih dvojica nijesu bila spremna za duel s ”kaubojima”, ali će se danas naći u timu.

– Osjećaju se mnogo bolje, vidljivo je na treninzima. To nam daje snagu i novu energiju, zadovoljan je Roganović.

U igri Holandije sve počinje od 172 centrimetra visokog srednjeg beka Pari Sen Žermena Luka Stajnsa, a udarna snaga u napadu je desni bek Kaj Smits, koji je u četiri meča dao 36 golova, uz procenat šuta 72 odsto.

”Zlatni momci” su u preliminarnoj rundi pobijedili domaćina Mađarsku (31:28) i Portugal (32:31), a tijesno izgubili od Islanda (29:28).

Prije dva dana poraženi su od Francuske (34:24) i imaju dva boda manje od Crne Gore u grupi 1.

– Holanđani trče 60 minuta, do sad se sa tim nijesmo susretali. Ne predaju se do kraja, ali u svim mečevima pravili smo dobre rotacije, nemamo igrača koji su premoreni i koji nemaju snage za nastavak takmičenja. Sačuvali smo svježinu, a to što uvodimo nove igrače daje nam za pravo da se nadamo da možemo biti konkurentni i igrati dobro kao do sada, naglasio je Zoran Roganović.

Odbrana ostaje ključ

Stefan Čavor je iz hotelske sobe gledao pohod saigrača ka glavnoj rundi, a na prvom meču na šampionatu pogodio četiri od pet šuteva.

– Preponosan sam što sam dio ovakve ekipe. Napravili smo veliki uspjeh. Pišemo novu istoriju crnogorskog rukometa, nadam se da ćemo i u preostala tri meča glavne runde pokazati kakav smo tim i koliko možemo. Čekaju nas teški protivnici, ali ukoliko budemo igrali kao do sada sve će biti kako treba, istakao je rukometaš Veclara, koji sa Brankom Vujovićem čini jedan od boljih tandema desnih bekova na EP.

”Lavovi” su pokazali raznovrsnost u prethodnim mečevima, imali odgovor na sve izazove koje su im postavljali rivali, a najveću snagu crpili iz odbrane na čelu sa čudesnim Nebojšom Simićem.

Dvadeset sedmogodišnji Budvanin ističe da recept za dobar rezultat ostaje isti.

– Pokazali smo da možemo da igramo sa svima. U dobroj smo formi, samo treba da nastavimo tako, naročito u odbrani jer smo njome pobijedili sve rivale. U tome je ključ, ko god da je protivnik, rekao je Čavor.

Čavor igra u njemačkoj ligi, gdje nastupa i nekoliko holandskih reprezentativaca.

– Dosta su drugačija ekipa od ostalih, bekovi su im niži, protok lopte brz… Dobro igraju ”jedan na jedan” i sigurno će biti teško. Ponavljam, odbrana će presuditi. Iz dobre defanzive dolaze laki golove i to može da nam bude glavno oružje. Možemo da igramo s njima i vjerujem da imamo kvalitet da upišemo još jednu pobjedu, što nam je i cilj, poručio je Stefan Čavor.

Holanđani bez dva golmana

Reprezentacija Holandije nalazi se u problemu pred današnji duel u ”MVM domu”, najvećoj rukometnoj dvorani u Evropi.

Na koronavirus je pozitivan golman Bart Rafensbergen, koji se nalazi u izolaciji i neće igrati protiv naše selekcije.

U četvrtak je pozitivan bio i drugi golman Denis Šelekens, pa se u timu za meč sa Francuskom našao trener golmana Geri Ejlers.

Holanđani su nakon posljednjeg pozitivnog slučaja morali da reaguju i pozvali su Renea de Kneta, koji je juče doputovao u glavni grad Mađarske.

Ukoliko bude negativan na PCR testiranju, moći će da konkuriše za duel sa Crnom Gorom.

Od holandskih reprezentativaca, u izolaciji su Žefri Bomhuver, Robin Šojnaker, Iso Slujters, Denis Šelekens i Bart Rafensbergen.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve