Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Španija u problemu zbog doping testova

Još od d 2017. do 2022. godine Španska antidoping agencija (CELAD) pokušava izbjeći sankcije protiv španskih sportista zbog pozitivnih doping testova.

Predsjednik WADA Vitold Banka je zaprijetio Španiji ozbiljnim posljedicama zbog nepoštovanja pravila u borbi protiv dopinga i očiglednih problema u tokj zemlji.

Naime, još od d 2017. do 2022. godine Španska antidoping agencija (CELAD) pokušava izbjeći sankcije protiv španskih sportista zbog pozitivnih doping testova.

“Svjetska antidoping agencija (WADA) već neko vrijeme proučava to pitanje. Dobro smo svjesni duboko ukorijenjenih problema u španskoj andidoping agenciji. Razočaran sam nivoom saradnje CELAD-a, dok nastojimo poboljšati sistem za španske sportiste. Nedopustivo je da postoje slučajevi dopinga koji nisu pravovremeno rješavani, uprkos redovnom nadzoru WADA. Sva ova pitanja temeljno istražuje WADA. Ako se ne riješe brzo, jasno je da će to dovesti do ozbiljnih posljedica za španski sport”, rekao je predsjednik WADA.

U Španiji su nadležne sportske institucije već reagovale i jmuče su zatražile ostavku direkttora CELAD-a nakon optužbi WADA za zloupotrebu.

Visoki savjet za sport saopštio je kasno u petak veče da je podnio izvještaj o antidoping agenciji španskim tužiocima nakon istrage po žalbi.

Španski medij “Relevo” objavio je protekle nedjelje da je antidoping agencija u zemlji iskoristila birokratske rupe za prikrivanje pozitivnih slučajeva.

Savjet koji predvodi Hoze Manuel Rodrigez Uribez, zatražio je da direktor CELAD-a Hooze Luis Tereros podnese ostavku zbog štete nanesene ugledu španskim sportistima i antidoping agenciji.

Ukoliko Tereros sam ne podnese ostavku Uribes i ministar obrazovanja i sporta Pilar Alergija pokušaće zajedno da ga sklone, saopštio je Visoki savjet za sport.

Koliko će se problema iz svega izroditi i koliko je CELAD prikrio slučajeva dopinga ostaje da se vidi, ali je činjenica da proteklih deceniju i po španski sportisti ostvaruju daleko bolje rezultate na velikim takmičenjima nego što je to bio slučaj prije 21. vijeka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve