Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Slovenija odbila Đokovića: Srpski mediji ne kritikuju Slovence kao što su Crnogorce

I u Crnoj Gori i Sloveniji na snazi su zdravstvene mjere zbog koronavirusa kojima je propisano da državljani Srbije koji dolaze moraju u karantin od dvije sedmice

Nakon što je odlučeno da se zbog epidemiološkog rizika u Crnoj Gori ne igra Adria Tour istu odluku donijela je i Slovenija.

Đoković, Foto: Tanjug

I u Crnoj Gori i Sloveniji na snazi su zdravstvene mjere zbog koronavirusa kojima je propisano da državljani Srbije koji dolaze moraju u karantin od dvije sedmice.

Organizaciju ovog turnira kritikovali su i njemački mediji koji su između ostalog naveli da je na teniskim mečevima proteklog vikenda u Beogradu bilo previše gledalaca, ali i da sami teniseri nisu poštovali mjere fizičke distance. Uzor kao Đoković ne bi trebalo da se tako ponaša, smatraju njemački novinari.

Međutim, mediji u Srbiji nisu kritkovali niti spočitavali Sloveniju zbog ove odluke kao što su to radili sa Crnom Gorom. U slučaju Crne Gore gotovo i da nisu pominjali mjere Nacionalnog koordinacionog tijela koje su donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, već su tvrdili da je odluka donijeta iz političkih razloga, te da je povezana i sa litijama koje Srpka pravoslavna crkva organizuje zbog neslaganja sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Crna Gora otkazala jedan od turnira u nizu, koji je organizovao prvi teniser svijeta Novak Đoković, porodica Đoković kontaktirala je slovenački savez prošle sedmice i predložila da Slovenija uskoči kao alternativna lokacija. Uprkos spremnosti Teniskog saveza Slovenije da krajem mjeseca Portorož bude domaćin turnira serije Adria Tour od toga neće biti ništa.

Turistička zajednica Slovenije se obratila tamnošnjem Ministarstvu unutrašnjih poslova sa pitanjem kako obezbijediti dolazak stranih državljana u Sloveniju – 14-dnevni karantin još uvijek važi za državljane Srbije u Sloveniji – i sa kojim brojem gledalaca može da se organizuje takav događaj. Trenutno se može okupiti do 500 ljudi.

“Što se tiče oslobađanja mera, od nadležnih institucija smo saznali da ne postoji realna mogućnost primjene. Pet stotina ljudi nije dovoljno za takav događaj iz želje organizatora. Oni bi voljeli hiljade, a mi nemamo uvjerenja od vlasti da bi se to moglo dogoditi. Shvatamo, jer turnir ne može uticati na promjenu zakonodavstva“, objasnio je Gregor Krušič, direktor Turističke zajednice, prenose slovenački mediji.

Njemački mediji bili su kritični prema seriji Adria Tour. Regionalna i humanitarna serija počela je prošle nedjelje u Beogradu, a Njemce je uznemiravao broj gledalaca (bilo ih je 8.000) koji se nisu pridržavali mjera bezbjednosti i pravila fizičke distance. Nepoštovanje mjera se takođe preselilo na teren, jer su se nakon mečeva teniseri grlili, a vrhunac je bila njihova žurka u jednom od beogradskoih noćnih klubova.

“Serija koja ne bi postojala bez epidemije šalje pogrešne poruke svijetu. To je farsa kojom neki žele da cinično obezvrijede one koji pokušavaju da pruže optimalne mogućnosti za bezbjednost sportskih takmičenja. Uzor kao Đoković ne bi trebalo da se tako ponaša “, napisao je novinar Suddeutsche Zeitung u svom komentaru, dodajući: ”Njegovo ponašanje ugrožava interese sporta koji bi on trebao da predstavlja. On je predsjednik savjeta igrača, trebalo bi da se brine da obezbijedi sigurnost igrača.”

Njemački novinari kritikovali su i Đokovićeve izjave da ne želi da putuje u Njujork na US Open, jer su mjere bezbjednosti po njegovoj ocjeni bile pretjerane. Oni vjeruju da se Srbin ponaša kao da nikad nije bilo epidemije i da njegova serija predstavlja veliku provokaciju.

Sljedeći turnir biće sljedećeg vikenda u Zadru, kada će između ostalih nastupiti Đoković, Marin Čilić, Borna Ćorić i Aleksandar Zverev. Potom slijede turniri u Banja Luci i Sarajevu.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Olx
18.06.2020-00:38 00:38

Nole car!!! Naravno da neće u Njujork gde je dnevno na hiljade obolelih. Ko ga ne želi u svojoj zemlji je na gubitku. A i on se nešto ne stresira. Ponuđen ko počašćen.