Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Reagovanje: Ombudsman osudio dešavanja na Zlatici

U utakmici kadetskih ekipa Iskre i Ibra, koja je u nedelju odigrana na Zlatici, došlo je do prijetnji i nacionalistickih ispada jednog od roditelja igrača Iskre, koji je ušao na teren nakon čega je utakmica prekinuta

Povodom nemilih događaja na fudbalskom meču igranom na Zlatici između kadeta Ibra i Iskre reagovali su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Kadetska liga, Foto: Fscg.me

“Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje rasističko ponašanje i incident koji se desio na meču fudbalske kadetske lige između Iskre i Ibra i podsjeća da se ovakvo i slično ponašanje ne može pravdati navijačkim strastima”, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

U utakmici kadetskih ekipa Iskre i Ibra, koja je u nedelju odigrana na Zlatici, došlo je do prijetnji i nacionalistickih ispada jednog od roditelja igrača Iskre, koji je ušao na teren nakon čega je utakmica prekinuta.

“Iako incident nije dobio veći publicitet jer se radi o nižem rangu takmičenja, odnosno mlađim igračkim kategorijama, smatramo da je i prije reakcije nadležnih važno ukazivati na neprihvatljivost ovakvih scena na sportskim terenima od najranijih uzrasta, kako bi i mladi sportisti kao i oni koji ih prate na vrijeme usvajali fer i sportske navike ponašanja na terenu i van njega”, istaknuto je u saopštenju.

Rukovodstva tima iz Rožaja, istaklo je da su predstavnici Iskre bili maksimalno korektni i da su se više puta izvinili članovima rukovodstva Ibra.

“Podsjećamo da to nije ni stvar izbora već i standard Savjeta Evrope, koji proizilazi iz Preporuke Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) o opštoj politici br. 12 o borbi protiv rasizma i rasne diskriminacije u oblasti sporta (decembar 2008).

Zbog činjenice da su i nedavno gestovi neodgovornih pojedinaca bili dovoljni da pošalju neprijatnu i ružnu sliku sa naših sportskih terena u svijet, Institucija će se i ubuduće snažno zalagati i podržavati promovisanje sportskog fer ponašanja i tolerancije i ohrabruje prijavljivanje rasističkog ponašanja kada do njega dođe”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve