Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radunović: U Tbilisiju ispisana istorija crnogorskog karatea

Prvaci Evrope postali su kadeti Vuk Vučinić i Una Raković i juniorka Jovana Damjanović, na korak od evropskog trona stala je juniorka Helena Backović, koja je morala da se zadovolji srebrnim odličjem.

Karate reprezentacija Crne Gore sa tri prvaka Evrope i šest odličja na Evropskom prvenstvu ostvarila je najveći uspjeh u istoriji crnogorskog karatea u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora, kazao je direktor reprezentacije, Miodrag Radunović.

Prvaci Evrope postali su kadeti Vuk Vučinić i Una Raković i juniorka Jovana Damjanović.

Na korak od evropskog trona stala je juniorka Helena Backović, koja je morala da se zadovolji srebrnim odličjem.

Bronzane medalje osvojili su kadet Anes Arifaj i junior Balša Vojinović.

Za medalju borio se i muški kadetsko-juniorski kata tim, u sastavu Benjamin Aljošević, Aleksa Janjić i Ajsel Geršvic, ali su sudije procijenile da je Francuska bila bolja.

Obje ekipe sakupile su po 39,50 poena.

Radunović je kazao da je ostvaren istorijski rezultat u Gruziji.

“To je potvrda da smo ukazuje nam da smo na pravom putu i da sa mlađim kategorijama radimo kako treba. Siguran sam da je to garant za budućnost i da rezultati neće izostati ni na narednim takmičenjima”, kazao je Radunović na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da Crna Gora u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora već tri godine ostvaruje sjajne rezultate.

“Ove godine, ne samo što je medalja više, već imamo četiri finala, a tri su kurnisana zlatom. Muški kata tim je bio na pragu medalje, što je značajan rezultat. Ovo je pokazatelj da se u matičnim klubovima radi kvalitetno”, istakao je Radunović.

On je čestitao matičnim klubovima, Omladincu i Iskri, na sjajnoj pripremi takmičara.

Radunović je pohvalio rad selektora Dejana Ivanovića i Slađana Mikulića, kao i podršku i doprinos ostalih članova selektorskog tima u Tbilisiju.

Selektor kadetskog tima Slađan Mikulić kazao je da je u Tbilisiju napravljen imresivan rezultat.

“To je pokazatelj da Crna Gora njeguje tradiciono vrhunski karate. Kadeti su prošle godine iz Larnake donijeli jednu od pet medalja, ove godine dvije zlatnu i jednu srebrnu. To nas čini ponosnim”, rekao je Mikulić.

On je kazao da njegova selekcija želi da i slejdeće godine u Poljskoj ostvari još bolji rezultat.

Selektor juniora u borbama, Dejan Ivanović, kazao je da je ponosan na rezultate svojih reprezentativaca, navodeći da je uvjeren da će crnogorski karatisti i u budućnosti nastaviti sa sličnim i boljim rezultatima.

“Uspjeh karijere ostvarila je Jovana Damjanović. Ona je nakon bronzi na Evropskom i Svjetskom prvenstvu za kadete debitovala u juniorskoj konkurenciji na najbolji način – zlatnom medaljom”, rekao je Ivanović.

Govoreći o njenom finalnom meču, Ivanović je naglasio da o superiornom nastupu u finalu najbolje govori rezultat i pobjeda od 11:3.

Damjanović je istakla da joj mnogo znači medalja iz Tbilisija.

“Spremala sam se za to cijeli život. Nikada neću zaboraviti ovo takmičenje, posebno finale – sanjala sam o tome. Svaki meč je bio težak na svoj način”, rekla je Damjanović.

Na korak od zlatne medalje stala je juniorka Omladinca, Helena Backović.

Finalni meč protiv Buse Kilić iz Turske završen je 0:0, pa su sudije izjašnjavanjem odlučile pobjednika.

To je njena druga evropska medalja, nakon što je 2021. u finskom Tampereu bila zlatna.

“Zadovoljna sam nastupom. Nedostajalo je malo sportske sreće u finalnom meču. Sve je to dio sporta. Sada ćemo se pripremati za Svjetsko prvenstvo u Italiji. Nadam se zlatu”, rekla je Backović.

Odličan nastup zlatnom medaljom krunisao je Vuk Vučinić i postao prvi karatista Iskre koji je postao prvak Evrope.

“Tokom priprema i takmičenja imali smo podršku svih selektora i članova delegacije. Hvala klubu i trenerima. Bez njih ovo ne bi ovo bilo moguće”, rekao je Vučinić.

Dominantan nastup u finalu imala je i Una Raković, koja je u finalu bila ubjedljiva protiv Njemice Dalije Daud 6:0.

“Zadovoljna sam i srećna. Samo želim da se zahvalim selektoru i mom Karate klubu Omladinac, svakako i članovima reprezentacije. Bez njih moj san ne bi bio ispunjen”, rekla je Raković.

Uspješan finalni dan Evropskog prvenstva upotpinili su, osvajanjem bronzanih odličja, Anes Arifaj i junior Balša Vojinović.

Arifaj je u meču za treće mjesto kategorije do 70 kilograma pobijedio Gruzijca Nikolasa Abuladzea 8:0

Karatisti Iskre to je prvo evropsko odličje. On se i prošle godine u Larnaki borio za medalju, ali je morao da se zadovolji petim mjestom.

“Veliki rezultat, do kojeg ne bi došao da nije uložen ogroman trud u našem klubu – u Iskri. Hvala i selektoru”, poručio je Arifaj.

Na pobjedničkom postolju, uprkos povredi koja ga je koštala finala, je i Vojinović, koji je u meču za treće mjesto u kategoriji do 61 kilogram pobijedio Turčina Savaša Oguša 1:0.

Vojinović u karijeri ima i juniorsko srebro sa EP u Pragu 2022. godine.

“Trenirali smo godinu, izuzetno naporno, sve podredili šampionatu Evrope u Tbilisiju. Stigla je medalja i sav trud, rad i znoj se isplatio”, kazao je Vojinović.

Crna Gora, koja je u Tbilisiju nastupila sa 30 takmičara, nastup u generalnom plasmanu završila na je na šestom mjesto u konkurenciji 49 država i 1.160 karatista.

Uspješan nastup imale su i crnogorske sudije, Toko Raičević i Milica Bura.

Raičević je prošao sudijsko polaganje i stekao zvanje Referee B Evropske karate federacije za borbe, dok je Bura položila ispit i stekla zvanje Judge B u kategoriji borbe i kate. To je prva kata licenca za Karate savez Crne Gore. Mečeve na šampionatu sudio je i Veljko Brnović.

Saopšteno je da će novi izazov za crnogorski karate biti Balkansko prvenstvo za seniore, koje će krajem februara biti održano u Podgorici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Plamenac
13.02.2024-16:48 16:48

Bravo za Crnu Goru…