Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Predstavljeni gejmeri: Crna Gora ima svoje ambasadore najpoznatijih igrica

Na događaju je devet crnogorskih gejmera među kojima neki imaju i svjetsku karijeru potpisalo protokole o saradnji sa Savezom čime su dobili status Ambasadora gejminga za igrice u kojima su ostvarili rezultate

Crnogorski gejmeri kao ambasadori svjetski popularnih igrica, segmentacija igara, događaji iz svijeta gejminga koji će promovisati i Crnu Goru, samo su dio ostvarenih aktivnosti i planova Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) koji su predstavljeni na jučetrašnjoj godišnjoj konferenciji za medije. Takođe je bilo i zanimljivosti vezanih za sam početak gejminga u Crnoj Gori, koja je aktivna u ovoj oblasti još od 2013. godine.

Na događaju je devet crnogorskih gejmera među kojima neki imaju i svjetsku karijeru potpisalo protokole o saradnji sa Savezom čime su dobili status Ambasadora gejminga za igrice u kojima su ostvarili rezultate.

Od 2013. Savez Elektronskih Sportova Crne Gore je organizovao blizu 500 različitih turnira u igricama na kompjuterima, mobilnim telefonima, konzolama i simulatorima. Predsjednik SESCG Filip Šoć ističe da je kroz njihova takmičenja, kako na nivou Crne Gore, tako regionalno i onlajn, prošlo između pet i sedam hiljada takmičara. Navodi značajna takmičenja na kojima će nastupiti, kao i ona na kojima su bili nedavno.

“U utorak putujemo u Singapur, gdje će na turniru u E-Football-u (PES) u organizaciji GEF-a Crnu Goru predstvaljati Rade Pavićević. Prije nekih mjesec bili smo u Izraelu, gdje nas je predstavljao Vučeta Šćepanović, rekao je on.

Prema njegovim riječima, takmičenje u Izraelu je bilo interesantno za Savez, jer su upravo tu imali prvi put antidoping kontrolu, kao i sudije.

– Čast nam je da kažemo da su Pavle Šturanović i Radovan Vojinović iz Crne Gore, na tom takmičenju imali ulogu dvojice glavnih sudija, i to za dvije najveće igrice Counter Strike Global Offensive i Dotu 2, kazao je Šoć.

Nikola Vujošević iz SESCG komentarisao je veliku ekspanziju gejminga koja, kako kaže, datira još od 1972.

– Evidentirano je oko dvije i po milijarde igrača, a smatra se da će do 2021 taj broj dosegnuti i do tri milijarde, što je skoro pola ukupnog broja populacije.

Vujošević izražava veliko zadovoljstvo , interesovanjem svjetskih kompanija za gejming, a o zabludama, da su gejmeri većinom mlađa populacija kaže:

– Sedamdeset odsto korisnika igrica su zapravo stariji od osamnaest godina, naveo je on.

Kada su po srijedi budući planovi Saveza, akcenatira se razvoj novih pravaca u gejmingu.

Iz Saveza je poručeno da bi to bili razvoji raznih aseta za postojeće igrice, te da bi već sledeće godine mogli imati Assetto Corsa (Simulator Vožnje) trke na ulicama crnogorskih gradova, kao i odredjene motive sa našeg podneblja i u drugim igricama, ali i nove igrice. U prethodnom periodu je već bilo dosta noviteta u razvojnom smislu, pa se naprimjer ove godine trke u simulatoru Assetto Corsa-e voze upravo po crnogorskim putevima urađenim posebno za ovu igricu. Na ovom polju se i dalje radi ozbiljno i aktivno pa su velika očekivanja i u vremenu koje je pred nama, naročito u planovima Saveza za godinu koja dolazi.

Takođe je potrebno napomenuti da tokom decembra, januara i februara s početkom od ovoga vikenda startuju PCL (Prva crnogorska liga) u CS:GO i Dota2 gdje ce se boriti po 8 najboljih ekipa. Takođe tu je početak studentske lige u E-football-u i NBA2k22 u saradnji sa Sportskim Savezom Studenata i Univerzitetom Crne Gore (UCG), kao i šampionat u Assetto Corsa/Sim Racing Mne brdskih staza. Očekuje nas i par kupova a jedan je u kultnoj igirici CS 1.6. Nagradni fond za PCL iznosiće preko 5000 eura.

Na konferenciji SESCG predstavljeni su ambasadori igrica, i potpisani protokoli o saradnji.

Jedan od njih je i Bojan Tatar ( PES, kategorija 11 na 11) , koji kaže da je u pitanju kategorija koja je simulacija fudbala te da se takmiče na evropskom nivou.

– Prošle godine bili smo treći u ligi šampina, dok ove godine bilježimo mnogo bolje rezultate. Završili smo prvi u regionalnom dijelu evropske grupe, a trenutno igramo plejof, i nalazimo se u polufinalu. Liga šampiona počinje 17. januara, očekujemo visok plasman, kazao je on.

Radomir Savićević je predstavljen kao ambasador simulacije trka Assetto Corsa u Crnoj Gori.

– Jedna od najvažnijih stvari je uspjeh u organizaciji simulacije brdskih trka u Crnoj Gori, koja predstavlja realno takmičenje , a broji 60 takmičara, kazao je on.

On ističe da ih, kada je u pitanju ova kategorija, očekuje šampionat na domaćim brdskim stazama.

Ambasador igrice Clash Royale je Saša Mišković, koji kaže da je u pitanju strateška igrica, te da po strukturi zahtijeva dosta razmišljanja.

– Igrica je veoma kompleksna, i zahtijeva dobro reflekse. Kroz nju, stekao sam nova poznanstva, dosta putovao, a moram napomenuti da sam zahvaljuću gejmingu zaradio i neka novčana sredstva, rekao je on.

Mišković ističe da se na evropskom prvenstvu u Amsterdamu, našao među četiri najbolja igrača, te dodaje da je i na Balkanskoj sceni postigao dobre rezultate.

Pored njih, predstavljeni su i ambasadori igrica ; Vučeta Šćepanović ( PES 1 na 1), Branko Jugović ( Tekken 7 ), Amer Smakić ( PubG Mobile), Stefan Jovanović ( PubG ), Radovan Vojinović (Counter Strike ), Pavle Šturanović ( Dota 2 ) i Rade Pavićević (e-football)

SESCG postoji u Crnoj Gori od 2013. Godine. Organizovao je veliki broj turnira takmičenja što u Crnoj Gori tako u regionu. Član je svjetskih gejming federacija IESF, GEF, kao i evropske federacije EEF. Osnivač je

Adria Esports federacije (AEF). Priznat je od COK-a, a saradjuje i sa FSCG i UEFOM, kao i sa KSCG i FIBOM. Gejming je priznat kao sport u preko 66 država, dok savezi postoje u više od 120 država.

Crna Gora konstantnim aktivnostima Saveza i gejming zajednice polako ali sigurno postaje prepoznata na ovom polju, zaključak je ovogodišnje konferencije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve