Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Počinje sezona u NBA ligi: Zvjezdani duel dvije obale

NBA je spektakl koji umije da servira savršenu američku priču, sa gotovo antičkim šmekom. Sa jedne strane moderni kralj košarke, šampion besprijekorne reputacije Lebron Džejms u bogatom, raznovrsnom, voljenom i omraženom timu Lejkersa. Sa druge pretendent i povratnik – nakon godinu i po pauze zbog teške povrede Kevin Djurent u novom projektu Bruklin Netsa želi da pokaže da je najbolji

Već sada je izvjesno, koncentracija kvaliteta u NBA ligi biće za dobar korak ispred u odnosu na prethodnu sezonu.

Sa pravim i ravnopravnim duelom najboljih timova Zapadne i Istočne konferencije i potencijalnim duelom Lebrona Džejmsa i Kevina Djurenta u finalu; Los Anđeles Lejkersa i Bruklin Netsa.

NBA je spektakl koji umije da servira savršenu američku priču, sa gotovo antičkim šmekom. Sa jedne strane moderni kralj košarke, šampion besprijekorne reputacije Lebron Džejms u bogatom, raznovrsnom, voljenom i omraženom timu Lejkersa.

Sa druge pretendent i povratnik – nakon godinu i po pauze zbog teške povrede Kevin Djurent u novom projektu Bruklin Netsa želi da pokaže da je najbolji.

Ova dva tima već su viđena u finalu; sa potpuno različitim konceptom igre, eksponenti najvećih američkih gradova su glavni pretendenti u borbi za prsten.

Ostali timovi, sa mnogo kvaliteta, imaju adute da pokažu da nijesu samo statisti i sporedne uloge spram igre dva glavna aktera.

U bilo kom scenariju jasno je da Los Anđeles Lejkersi ostaju favoriti. Aktuelni šampion čak bude možda imao i lošiju konkurenciju na Zapadu ove sezone na putu do finala.

Sa maksimalnim skorom 4-0 u predsezoni, ekipa je predstavila koncept potencijalno najjače defanzive lige. Pogotovo pod košem.

Čini se da je dolazak njemačke zvijezde Denisa Šrudera kao zamjene za Radžona Ronda na plejmejkeru pun pogodak. Da će slavni Španac Mark Gasol biti i kvalitetnije i korisnije rješenje od Dvajta Hauarda na ”petici”… A da će Lebron Džejms i centar Entoni Dejvis, dva superstara ”jezerdžija”, biti potpuno usmjereni ka teškoj plej-of borbi.

– Želim da osvajam sve na najvišem nivou i znam da Entoni želi to isto. Na istom smo kursu. Šampionska titula je ,,Sveti gral”, to je sve što nas interesuje, kazao je Lebron Džejms, četvorostruki šampion i prva zvijezda lige.

Novim ugovorom za Dejvisa klub je obezbijedio dugoročnu stabilnost, sa pravom su prvi favoriti.

Daleko od toga da su Bruklin Netsi samo projekat koji treba da služi za novo kosmičko lansiranje velike zvijezde Kevina Djurenta. Po mnogo čemu su košarkaška utopija – ekipa koja sa moćnom spoljnjom linijom želi da igra najljepšu napadačku košarku u ligi. Na klupi je legenda Stiv Neš, po mnogima najbolji plejmejker u modernoj košarkaškoj eri, sa prvim trenerskim poslom upravo u Netsima… Djurent je igrao vrhunski u dvije predsezonske pobjede, a sjajna podrška neće biti samo veliki prijatelj, slavni bek Kajri Irving, već i mladi Keris Levert i Spenser Dinvidi u spoljnjoj liniji; jedan od najboljih defanzivnih centara Deandre Džordan, Džo Heris na krilu…

“Jedno je predsezona, a drugo kad prava borba počne. I sam još ne znam koliko mogu nakon najteže povrede u košarci, ali osjećam se dobro. Kao tim želimo da pokažemo koliko vrijedimo”, poručio je Djurent.

Čini se da ekipi fali prije svega širina u opcijama pod obručem. Eventualni dolazak Džejmsa Hardena bi Netse učinio instant favoritima za titulu; već sada su miljenici neutralaca.

Ostali pretendenti? Čini se da Milvoki Baksi, najbolji u prethodnom regularnom dijelu sezone, nijesu napravili traženi iskorak u kvalitetu rostera. Da vicešampion Majami nije na pravi način nadgradio iskusan roster. Korak unazad su evidentno napravili Toronto i Hjuston… Los Anđeles Klipersi su prošle sezone razočarali, a dovođenje Serža Ibake na ”četvorci” je koraku u dobrom smjeru.

Biće izuzetno interesantno pratiti Golden Stejt Voriorse nakon oporavka slavnog plejmejkera Stefona Karija; nova teška povreda beka Kleja Tompsona veliki je hendikep za njih. Izuzetan potencijal imaju Denver Nagitsi, sa argentinskim plejmejkerom Fakundom Kampacom koji je stigao iz Reala. Mnogo je ekipa koji obećavaju upravo ovakvu, lijepu napadačku košarku (Finiks, Oklahoma Siti, Boston).

NBA će od starta i prvih mečeva (Kliper – Lejkers, Golden Stejt – Bruklin) biti izuzetno atraktivna, u skraćenom formatu regularne sezone sa 72 utakmice. Do kraja marta očekuju nas i niz trejdova koji bi kandidate za titulu dodatno profilisao… A najveći teret je, naravno, na Džejmsu i Djurentu. Košarkaški titani su tu, da dokažu da su dostojni zvjezdanog trona.

Orlando našeg Nikole Vučevića je zadržao kostur tima, uz hendikep teške povrede krila Džonatana Ajzeka, kojeg možda vidimo krajem proljeća na terenu. Dovođenje rukija Kola Entonija djeluje kao dobar potez. U jačoj konkurenciji, ,,magične” čeka borba za plej-of.

– Naš adut je zajedničko iskustvo, to je dobro za svakog od nas igrača i za tim. Vjerujem da možemo biti bolji i ponovo napraviti dobar rezultat, u jačoj konkurenciji nego prošle sezone, rekao je Vučević.

Sa po 17 titula, Los Anđeles Lejkersi i Boston Seltiksi su najtrofejniji klubovi NBA lige – s tim što kalifornijske ,,jezerdžije” imaju još 15 nastupa u finalima, a rival iz Masačusetsa četiri izgubljena finala.

Slijede Golden Stejt i Čikago sa po šest titula, pet je osvojio San Antonio, a po tri imaju Filadelfija, Detroit i Majami.

Sa kvotom 3,8 na planetarnim kladionicama Los Anđeles Lejkersi su favoriti za osvajanje NBA titule. Slijede Bruklin Netsi sa kvotom 7,6, Klipersi i Milvoki sa kvotom 8,2. Upravo ovi timovi očekuju se u konferencijskim finalima.

Interesantno, prvi favorit za titulu najboljeg igrača (MVP) sezone je mladi Slovenac Luka Dončić iz Dalasa sa kvotom 5,5. Slijede Janis Adetokumbo sa kvotom 7,5, Stefon Kari (11) i Entoni Dejvis (12).

Igrač sa najvećim ugovorom u NBA u sezoni pred nama biće Stefon Kari, bek Golden Stejta, sa platom od 43 miliona američkih dolara za narednu sezonu.

Slijede Rasel Vestbruk iz Vašingtona i Kris Pol iz Finiksa sa platom od 41,3 miliona dolara, zatim Džon Vol (41,2 miliona) i Džejms Harden (40,8), obojica iz Hjustona. Tek nakon njih su najveće zvijezde Lebron Džejms (40,8) i Kevin Djurent (39 miliona dolara).

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve