Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Pobjeda protiv Hrvatske vodi u četvrtfinale

Crnogorske rukometašice igraju sve bolje kako odmiče Svjetsko prvenstvo, a priliku da to potvrde imaju u meču sa Hrvatskom na startu glavne faze takmičenja, od 15.30 u Geteborgu.

Ženska rukometna reprezentacja otputovala je na Svjetsko prvenstvo sa neskrivenom željom da se plasira u drugu fazu i u meču sa Mađarskom bori za prvo mjesto u grupi.

Nada da se može do prve pozicije u preliminarnoj rundi, a time i do velike prilike za plasman u četvrtfinale podgrijavale su i ubjedljive pobjede protiv Kameruna i Paragvaja.

U prvom meču nije najbolje funkcionisao napad, u drugom je škripalo u odbrani, ali je zato protiv Mađarske sve bilo kako treba.

Crnogorske rukometašice igraju sve bolje kako odmiče Svjetsko prvenstvo, a priliku da to potvrde imaju u meču sa Hrvatskom na startu glavne faze takmičenja, od 15.30 u Geteborgu.

Crnogorske rukometašice

Ipak, treba biti realan i istači da je pred početak Svjetskog prvesttva malo ko mogao vjerovati da će Crnogorke uoči glavne faze u Geteborgu sa prvog mjesta čekati borbu za četvrtfinale.

Nakon prvog kruga, osim velika četiri boda, Crna Gora ima Martu Batinović kao golmanku sa najviše odbrana (37), drugog najboljeg strijelca turnira, Dijanu Mugošu sa 20 golova i drugu najbolju asistentkinju šampionata, Mateu Pletikosić, sa 19 dodavanja za gol.

Sve to plod je igre koja je podsjetila na najbolje dane crnogorskog ženskog rukometa – tim Bojane Popović, uz Dansku, ima najbolju odbranu turnira, sa 55 primljenih golova u grupnoj fazi.

Andrijana Popović i saigračice kao da su otkrile supermoći u Helsinborgu u utakmici sa Mađarskom, a pred prvi meč glavne runde sa Hrvatskom pucaju od samopouzdanja.

“Nevjerovatna je energija, od samog početka prvenstva. Naravno, takva igra će se nastaviti. Jednostavno smo se toliko sjedinile da je bilo skroz prirodno da se tako borimo i ostavimo srce na terenu. Mislim da bez obzira na to ko je na drugoj polovini terena sve je do nas. Do naše energije, do našeg otvaranja meča… Ukoliko bude borba na dosadašnjem nivou i energija kao što smo imale do sada, prosto ne bojimo se ničega. Idemo kao jedno, borićemo se jedna za drugu”, samouvjerena je Andrijana Popović, čija je defanziva došla do izražaja u trijumfu nad Mađarskom.

Poslije ri utakmice, svake na svoj način raličite, Crna Gora je imala dva dana pauze, dan više od prvog rivala u grupi I glavne runde, selekcije Hrvatske. U ta dva dana bilo je dosta vremena a odmor i rehabilitaciju, ali i analiu narednih rivala – Hrvatske, Senegala i Švedske. Prva je na redu Hrvatska.

Biće to duel bronzanih reprezentacija sa posljednja dva Evropska prvenstva, timova koji se veoma dobro poznaju, a posljednji uvid u kvalitet protivnica i pravog lica i jedne i druge imale su neposredno pred početak Svjetskog prvenstva. Prijateljska utakmica u Novigradu pripala je Hrvatskoj 26:25. Međutim, nadamo se da su prave karte sačuvane za ono što slijedi danas.

“Mislim da su selektori čuvali adute za glavne utakmice na Prvenstvu, prije svega naša selektorka, koja nije predstavila sve moguće opcije. Analizirale smo Hrvatsku, posebno treba obratiti pažnju na bekovsku liniju, ali prije svega smatram da im je golmanka „pola ekipe“. Nećemo ih sigurno podcijeniti, ali sa naših 100% nadam se da će to biti pozitivan rezultat za nas, odnosno pobjeda”, kazala je Ivana Godeč.

Igračica na crti na drugoj strani, kapitenka Hrvatske, Katarina Ježić, takođe ističe da očekuje potpuno drugačiji meč od onog odigranog prije samo 10 dana.

“Ono što krasi crnogorsku reprezentaciju jeste srčanost i borbenost. Ne zovete ih bezveze ‘lavice’. Stvarno daju sve od sebe i velika je energija u ekipi. Pripremni meč koji smo igrale nedavno apsolutno ne znači ništa. Vjerujem da su obje ekipe spremne što su bolje mogle i taktički, i fizički i mentalno, tako da očekujem jako tešku utakmicu”, kazala je šampionka Evrope sa Vajpersom, koja je igrala za Budućnost u periodu između dvije titule Lige šampiona.

Hrvatska nije impresionirala u prvom krugu, neočekivano je izgubila bod od Senegala, a u posljednjem meču prve fae ubjedljivo poražena protiv Švedske, tako da j čak ni pobjda protiv Crne Gore, ne garantuje plasman u četvrtfinale.

“Sa nekim curama sam igrala u Budućnosti, a v ećina ih je bila u Danilovgradu, čini mi se, u to vrijeme kada sam ja bila u Podgorici (2012-2014. godine),tako da su u pitanju stvarno mlade cure. Ne poznajem ih lično, ali se kao ekipe jako dobro znamo, bez obzira što nismo previše puta igrale jedne protiv drugih. Princip i sistem je isti i kod nas i kod vas, tako da smatram da će biti jako tvrda utakmica, fizički i mentalno zahtjevna, pa neka bolji pobijedi”, zaključila je pivotkinja Htvatske.

Hrvatice imaju pozitivan skor sa našom reprezentacijom, koja je samo dva puta pobijedila narednog rivala, i to u kvalifikacijama za Evropska prvenstva 2008. i 2016. U baražu za debi na Šampionatima Evrope Bojana Popović je u meču u Podgorici postigla 16 golova u pobjedi 40:35 u Morači, što tim tadašnjeg selektora, Nikole Petrovića, nije sačuvao u Kutini, pa je Crna Gora morala da čeka 2010. za prvo učešće na velikim takmičenjima. Samo dva puta igrali smo sa Hrvatskom na završnim turnirima i oba puta izgubili. Drugi poraz, ipak, popločao je put do istorije i olimpijskog srebra u Londonu 2012. godine.

Bojana Popović

“Tada su bile drugačije ekipe i drugačije se igralo. Bile su to malo iskusnije igračice Hrvatske, tako da ne gledamo u prošlost puno. Bavimo se trenutnom situacijom i najvažnije je da se posvetimo detaljima koji krase Hrvatsku i onome šta Hrvatska može da nam učini na terenu i da to zaustavimo. Nije ta statistika neko mjerilo, želim da na terenu ponovo pokažemo da u nama postoji kvalitet i da pronađemo dodatnu unutrašnju snagu, tako favorite ostavimo iza nas”, kazala je selektorka Bojana Popović.

Ekipa koja sanja Pariz na novom početku položila je prvi veliki ispit u ponedjeljak, protiv Mađarske i to sa najvišom ocjenom. Sada je četvrtfinale realnost, a može da stigne već za vikend. Prvi korak ka mjestu među osam najboljih na svijetu je preko Hrvatske u Skandinavijum areni, pola vijeka staroj impozantnoj hokejaškoj dvorani, koja je ovog decembra švedski centar svjetskog rukometa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve