Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Petar Tešanović najbolji vaterpolista u godini na izmaku

Protekla godina biće upamćena po smrti dvojice istinskih legendi crnogorskog vaterpola, pošto su nas napustili bivši selektor Petar Porobić i generalni sekretar VPSCG Dejan Adžić.

Vaterpolo i plivački savez Crne Gore uručio je večeras u Hotelu “Hilton” priznanjima najboljima u 2023. godini.

Za najboljeg vaterpolistu izabran je Petar Tešanović, dok je najbolji mladi vaterpolista je Marko Pejović. Najbolja plivačica je Jovana Kuljača, a najbolji plivač Miloš Milenković.

Predsjendik VPSCG Đuro Marić održao je monolog na današnjoj svećanosti proglašenja najboljih.

“Godina je počela kvalifikacionim turnirom Svjetskog kupa za vaterpoliste, koji je održan u Podgorici, a koji je još jednom pokazao da je VPSCG spreman da na visokom nivou, uprkos svim ograničenjima, organizuje velika takmičenja. Zahvaljujući znanju i entuzijazmu svih koji su učestvovali u organizaciji na našu adresu stigle su sve pohvale Svjetske federacije vodenih sportova. Kada je riječ o takmičarskom aspektu, prije svega želim da naglasim da su zahtjevi stručnih štabova svih selekcija za vaterpolo i plivanje, u smislu obezbjeđivanja opreme, adekvatnih priprema, putovanja, smještaja, još jednom ispunjeni”, rekao je na svečanosti predsjednik, Marić.

Reprezentativne selekcije u svim kategorijama su ove godine imale su više nastupa i za 2023. godinu se ne može reći da je bilo previše uspjeha.

“Seniorska reprezntacija je nakon niza pripremnih turnira, nastupila je na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. Bila je blizu završnice, falilo je malo sreće za bolji rezultat od plasmana u četvrtfinale. U20 reprezentacija je učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Bukureštu, U 17 je imala Evropsko prvenstvo u Manisi, a naša najmlađa – U 15 reprezentacija je igrala prvenstvo Evrope, koje smo organizovali u Podgorici. Srebro je bila nagrada kako za naše mlade momke, tako i za sve nas koji smo organizovali najmasovnije vaterpolo takmičenje do sada. Prvi put u istoriji našeg sporta na jednom kontinentalnom šampionatu nastupile su selekcije iz 25 zemalja, za 9 dana odigrano je 80 utakmica. Interesovanje ljubitelja vaterpola bilo je veliko, a tribine pune kada su igrali naši momci. Prvenstvo u Podgorici pratilo se širom Evrope – uz 110 sati live-striminga sa preko 150.000 pregleda”, poručio je Marić.

Đuro Marić

Učešća na Svjetskim prvenstvima u vaterpolu i plivanju nijesu donijela medalje, ali je Đuro Marić zadovoljan ostvarenim rezultatima, pogotovo plivača, ali i organizacijom plivačkog mitinga Montenegro open.

“Plivači su nastupali na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki i juniorskom Svjetskom prvenstvu u Izraelu. Postignuti su izuzetni uspjesi za crnogorsko plivanje pa je Miloš Milenković bio prvi plivač koji je Crnoj Gori donio polufinale velikog takmičenja. Međunarodni plivački miting Montenegro open je organizovan deveti put, naredne godine nas čeka jubilarno izdanje ovog takmičenja. Na kraju me raduje što su svi segmentim onoga što radimo svake godine za korak bliži ciljevima, i nadam se da će napredak u sledećim godinama biti veći”, istakao je Marić.

Vaterpolo Crna Gora

Protekla godina biće upamćena po smrti dvojice istinskih legendi crnogorskog vaterpola, pošto su nas napustili bivši selektor Petar Porobić i generalni sekretar VPSCG Dejan Adžić.

“Na žalost u 2023. godini ostali smo bez dvojice naših istaknutih članova, Petra Porobića i Dejana Adžića. Petar Porobić je bio prvi i dugogodišnji selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore i direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore. Pero je Kao selektor donio prvu zlatnu medalju Crnoj Gori u kolektivnim sportovima, po čemi će svakako biti upisan u istoriju našeg sporta.”

Marić je rekao da će u znak sjećanja na Petra Porobića Savez od sljedeće godine neku od nagrada koju dodjeljuje nazvati po Porobiću.

“Dejan Adžić, je bio dugogodišnji generalni sekretar Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore kao i komesar za takmičenje. Gotovo dvije decenije bio je stalno aktivan u našem Savezu. Dejan je bio i priznati međunarodni vaterpolo sudija. Upravni odbor je takođe nakon smrti Dejana Adžića donio odluku da njegove dvije maloljetne kćerke u granicama naših mogućnosti budu stipendisti savez do punoljetsva. Iskoristio bih ovu priliku da se posebno zahvalim našim sponzorima koji su sa nama sad već godinama. Neću ih nabrajati, ali vaša podrška je nešto bez čega mi ne bismo uspjeli da ispunimo sve planirano. Pred nama je olimpijska godina – želim da nam bude svima srećna, želim uspjeh kako našim tako i svim sportistima Crne Gore u postizanju najboljih rezultata”, zaključio je Marić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve