Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Novak Đoković u finalu Rolan Garosa

Đoković se plasirao u svoje sedmo finale Rolan Garosa, ukupno u 34. na Grend slem turnirima u karijeri i po tome se izjednačio, sa do danas apsolutnom rekorderkom Kris Evert, koja je u osmoj i devetoj deceniji prošlog vijeka igrala takođe 34 finala.

Fenomenalna dva seta odigrali su Novak Đoković i Karlos Alkaraz, a onda se u drugom gemu trećeg seta povrijedio španski teniser i to je bio kraj teniske istorije na “Filip Šatrijeu”.

Namie, u trećem setu povrijedio se prvi teniser na ATP listi, Alkaraz, zatražio medicinski tajm-aut, iako na to nije imao pravo, medicinska pomoć mu je ukazana, a kao kazna za kršenje pravila Đokoviću je pripao treći gem, odnosno to je bio brejk bez borbe i tu je počeo kraj svih nada da španski teniser može do finala.

Đoković je nakon tri sata i 22 minuta igre pobijedio Alkaraza sa 3:1 u setovima – 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, a u finalu igraće protiv boljeg iz duela Aleksandar ZverevKasper Rud.

Uzalud je publika negodovala sa tribina zbog odluke sudije, ali pravila su neumoljiva. Alkaraz je pristao na to, i uzalud je publika zviždala sudiji meča kada je shvatila da Novak dobija gem bez igre!

U prva dva seta viđen je spektakularan meč, pravi atomski, a vineri i snažni udarci su frcali sa obje strane i u takvoj igri u prvom setu bolji je bio Đoković, koji je u četvrtom gemu prvog seta napravio brejk, stekao prednost koju je sačuvao do kraja i set u svoju korist riješio sa 6:3.

U drugom setu oba tenisera su čvala svoj servis do 3:3, apotom Alkaraz pri vođstvu 4:3 pravi brejk i servira za set, ipak Đoković uzvraća istom mjerom i stiže do 5:5.

U 11. gemu Đoković ne koristi brejk loptu, i već u narednom Alkaraz izjednačuje rezultat u setovima na 1:1.

Četvrti set Đoković je gem počeo mlako, pa je Alkaraz imao priliku i za brejk, ali je nije iskoristio, a već u narednom gemu srpski teniser je lako oduzeo Špancu servis i poveo sa 2:0.

Alkaraz se otežano kretao, Đoković je smanjio intezitet snage svojih udaraca, ali ni na to Španac nije imao odgovor, tako da je i u publici, koja je do povrede Alkaraza bila u delirijumu, splasnuo entuzijazam i nada da će do kraja meča gledati spektakl kojem su prisustvovali u prva dva seta.

“Žao mi je zbog Alkaraza, zaista je teško kad se u jednom ovakvom meču povrijedite, imate bolove i grčeve i ne možete da date sve od sebe. Rekao sam mu na mreži da će on igrati još puno puta ovakve mečeve, mlad je ima samo 20 godina, i osvajače on ovaj turnir više puta u karijeri”, kazao je poslije ulaska u finale Đoković.

Đoković se plasirao u svoje sedmo finale Rolan Garosa, ukupno u 34. Grend slem finale u karijeri i po tome se sada izjednačio sa do danas apsolutnom rekorderkom Kris Evert, koja je u osmoj i devetoj deceniji prošlog vijeka igrala 34 finala.

Ukoliko Đoković u nedjelju pobijedi u finalu postaviće odmah dva rekorda – postaće rekorder po broju Grend slem titula (23) i za jednu preteći Španca Rafaela Nadala, a li postaće i prvi teniser u istoriji koji je sva četiri Grend slem turnira osvajao makar po tri puta.

Pored ovih rekorda Đoković bi se deveti puta vratio i na prvo mjesto ATP liste, sa kojeg bi istisnuo Alkaraza, i započeo bi svoju 388. nedjelju na vrhu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve