Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Norvežanin odmah zablistao u Dortmundu: Erling Haland je projekat

O majstorijama 19-godišnjeg Norvežanina u dresu Salcburga je sve napisano, a Bundesliga je konačno upoznala momka koji je vičan da za 59 minuta potpiše pet golova. Tri egzekucije na debiju protiv Augzburga za 34 minuta na strani, još dvije na Signal Iduna Parku u duelu sa Kelnom za 25 minuta.

Na prvoj utakmici je postigao tri gola, na drugoj “samo” dva. Počeo je da smanjuje, samo se nadam da za vikend neće postići jedan ili nijedan sa osmijehom na licu je pričao golman Borusije iz Dortmunda Roman Burki o novoj zvijezdi “milionera” Erlingu Halandu.

Haland, Foto: Bundesliga.com

O majstorijama 19-godišnjeg Norvežanina u dresu Salcburga je sve napisano, a Bundesliga je konačno upoznala momka koji je vičan da za 59 minuta potpiše pet golova. Tri egzekucije na debiju protiv Augzburga za 34 minuta na strani, još dvije na Signal Iduna Parku u duelu sa Kelnom za 25 minuta.

“Sve to je plod Erlingovog rada. To smo pažljivo spremali, dok su se drugi smijali”, rekao je Alf Inge Haland, bivši igrač Lidsa i Mančester sitija kome je Roj Kin divljačkim startom praktično stavio tačku na karijeru.

Razlog za ismijavanje je bila debitantska sezona u norveškom drugoligašu Brineu (16 utakmica, nula golova), kao i činjenici da nije prošao probu u Hofenhajmu, koji lako prepozna kvalitet. Za dijete od 16 godina to je bio stres. Ali Erling je nastavio…

Prve sezone u Moldeu (2017. godina) je postigao četiri gola na 20 utakmica, a druge je eksplodirao sa 12 golova što nije propustio Salcburg za koji je na 22 meča potpisao 28 golova i sedam asistencija. Bilo je vrijeme za korak naprijed, a Borusija je na sto tima koji je u vlasništvu Red Bula bacila 20 miliona eura.

Međutim, to nije samo 20 miliona, već vjerovatno još 20 “milki” plus plata agent Mino Rajola, otac Alf i sam Erling su dobili milionske bonuse, uprkos tome što su “milioneri” ne tako davno donijeli dekret da ‘igrači koji budu dolazili u Dortmund moraju da zavise od Borusije’. Sa Halandom je prekršeno pravilo, pita se Rajola, jer su svi svjesni da je čudesni Norvežanin projekat od koga će svi zaraditi, a da je Borusija usputna stanica.

“Milioneri” su 28 puta gledali Halanda, a nijesu morali jer ga je otac cijelog života pripremao da ima disciplinu i radnu etiku. Projektovan je da bude fudbaler. A kada na to dodate visinu, snagu, brzinu, okretnost i motoriku Borusija nije imala dilemu da li da uđe u posao sa kontroverznim Rajolom.

Uostalom, rođeni Italijan sa holandskim pasošem nije slučajno izabran od strane Alfa Halanda, koji je lagano mogao da vodi karijeru svog sina, jer ima ogromno fudbalsko znanje. Rajola je najbolji za Erlinga ne zbog novca (pa i Alf je dobro zaradio od karijere!), nego zbog toga što ga može učiniti najboljim na planeti. I zajedno su izabrali Borusiju prije nego nekih većih klubova…

A gdje je jedan unosan ugovor, tu je i drugi Erling je vezan na “Nike”, ali Pumin direktor Bjern Gulden (Puma je tehnički sponzor Borusije) nagovara Rajolu da najtalentovaniji klinac današnjice postane lice te kompanije. Ta priča je samo dodatna prednost Rajole u novim pregovorima sa kompanijom “Nike”.

I zbog svega Erling Haland je istinski sportski projekat, čiji je cilj “najbolji igrač na planeti” Spektakularnim navijačima “milionera” je ostalo samo da uživaju dok ne dođe neko sa koferom punim para.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve