Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Nastavak dominacije Red bula: Ferstapen osvojio i Silverstoun

Dvadeset petogodišnji vozač trijumfovao je na Velikoj nagradi Britanije, 10. trci ovogodišnjeg šampionata najbržeg karavana

Maks Ferstapen i Red Bul su nedodirljivi ove sezone u Formuli 1. Dvadeset petogodišnji vozač trijumfovao je na Velikoj nagradi Britanije, 10. trci ovogodišnjeg šampionata najbržeg karavana – Holanđanin je na Silverstounu došao do šeste pobjede zaredom, osme ove sezone, a 43. u karijeri.

Branilac titule je tako potvrdio i dominaciju svog tima jer su Serhio Peres i on slavili na posljednjih 11 trka, čime su izjednačili rekord Meklarena iz 1988. godine, kada su takav niz ostvarili Airton Sena i Alen Prost.

Iza Ferstapena završio je vozač Meklarena Lando Noris, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao još jedan domaći predstavnik, Luis Hamilton u Mercedesu.

Ferstapen je na startu prepustio vođstvu Norisu, pritiskao ga je i drugi vozač Meklarena Oskar Pjastri, ali mu je bilo dovoljno samo pet krugova da se vrati na čelnu poziciju koju je zadržao do cilja.

U 33. krugu vozač Hasa Kevin Magnusen zaustavio se nasred staze što je uzrokovalo izlazak bezbjednosnog vozila, a najviše je od toga profitirao Hamilton koji je tvrde gume zamijenio mekim i pretekao Pjastrija i svog timskog kolegu Džordža Rasela.

Sedmostruki svjetski šampion pokušavao je da završi i ispred Norisa, ali je britanski duel pripao mlađem vozaču.

Pjastri je na kraju ostao bez prvog podijuma u karijeri, ali je ostvario najbolji plasman u karijeri, završivši ispred Rasela i drugog vozača Red Bula Serhija Peresa.

Sedmo mjesto zauzeo je dvostruki šampion Fernando Alonso, ispred vozača Vilijamsa Aleksa Albona.

Šarl Lekler je bio deveti, a njegov timski kolega iz Ferarija Karlos Sains junior 10.

Ferstapen na prvoj poziciji u generalnom plasmanu ima 255 bodova, 99 više od Peresa, dok je Alonso treći sa 137.

Naredna trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 vozi se za Veliku nagradu Mađarske na stazi Hungaroring 23. jula.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve