Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Huligani u Beogradu obilježili Zvezdin kraj u Ligi šampiona

Zvjezdanu uvertiru navijači Crvene zvezde imali su nekoliko sati prije utakmice, kada su u jednom begradskom pabu prebili gostujuće navijače i na taj način priuštili gostima iz Engleske tradicionalni doček beogradskih huligana pod zaštitom duboke države i prvog huligana Srbije.

Huligani su na ulicama i pabovima Beograda pokazali ko su i kakvi navijači Crvene zvezde, a huligana je bilo i u svečanoj loži stadiona “Rajko Mitić”, u liku čovjeka koji već 12 godina izigrava predsjednika, ili premijera Srbije, potom doktora fudbala Zvezdana Terzića, Mitra Mrkele…

Crvena zvezda je sinoć na stadionu podno tenka odigrala posljednju utakmicu na evropskoj sceni ove sezone, u kojoj je ostvarila pet poraza i jedan mršavi remi, osvojivši, posljednje 32.mjesto, iako je još u julu Zvezdan Terzić likovao zbog najboljeg tima u istoriji beogradskog mafijaškog čeda i najavljivao napad na polufinale Lige Evrope siguran da evropsko proljeće ne može izmaći.

Zvjezdanu uvertiru navijači Crvene zvezde imali su nekoliko sati prije utakmice kada su u jednom begradskom pabu prebili gostujuće navijače i na taj način priuštili gostima iz Engleske tradicionalni doček beogradskih huligana pod zaštitom duboke države i prvog huligana Srbije.

Huliganizam su nakon toga demonstrirali i skoro svi beogradski mediji i novinari koji su učinili sve da se prbijanje Engleza sakrije od javnosti, a pri tom godinama izvan Srbije sve napade na huligane okupljene oko Crvene zvezde nazivaju fašizmom, nacionalizmom, primitivizmom, što valjda događaj iz beogradskog paba nije.

Biće zanimljivo vidjeti narednih dana kako će reagovati Čeferinova UEFA za koju je skandiranje “Vučiću pederu”, navijačke grupe sa susjednog stadiona, ugrožavanje LGBT prava.

Teško je očekivati reakciju Čeferina i njegovih huligana sa sjeverne šipke stadiona podno tenka, jer Zoran Laković, Vlado Glođović i Jovan Šurbatović neće imati jasne indicije da se u beogradskom pabu zaista desilo prebijanje engleskih navijača, biće da su Englezi prebili one metalne i drvene palice, a svojim glavama lomili staklo beogradskog ugostiteljskog objekta. Opasno je kad engleski huligani nasrnu glavama na palice i čaše.

A možda su navijači Crvene zvezde juče imali samo pokaznu vježbu kako bi to trebalo da izgleda poslije 17. dedembra kada njihov glavni huligan igubi izbore.

Tokom evropske bajke Crvena zvezda je popila pet gorkih pilula i samo ju je čudo spasilo poraza od Jang bojsa na svom stadionu.

Umjesto bajke, gledali smo medijske tralalajke i čitali uzaludne priče o promašajima “stratega” Baraka Bahara, kao da je Izraelac sam došao i natjerao sve u Ljutice Bogdana da mu iskeširaju više od sedam miliona eura kako bi preuzeo na tri godine beogradsko mafijaško nedonošće.

Bahar je sa saobom doveo čitavu svitu, pomoćnog trenera analitičara, trenera golmana i psihologa i svaki od njih ima godišnju platu od po 400.000 eura. Ipak, vjerovatno od svih je najzaposleniji psiholog koji sasvim sigurno u Crvenoj zvezdi ima pune ruke posla, jer bi, ukoliko je predan poslu, redovne goste na kanabeu trebao da ima likove iz centralne lože – Aleksandar Vučić, Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela, bata Đora su face koji mogu puno toga zanimljivog da ispričaju kad otvore dušu i potpomognu nauku novim psihološkim slučajevima, koji se rijetko susreću u praksi. Još kada bi im se priključio i doktor Nebojša, bila bi to značajna psihološka istraživanja.

Bahar je za oko “stručnjacima” iz Crvene zvezde zapao kada je prošle godine u plej-ofu za Ligu šampiona eliminisao upravo Crvenu zvezdu, za koju je i tada Terzić tvrdio da je bolja nego ikad, a generalni direktor i navijači kluba ni tada nisu shvatili da se u fudbal više razumije legendarna Zagorka sa maksimirskog stadiona sredinom 80-tih.

Naime, 1984. godine na startu Prvenstva SFRJ u Maksimiru je gostovala Budućnost, a u Zagrebu vladala fudbalska euforija, nakon što je Dinamo u prelaznom roku doveo desetak pojačanja – Ranko Stojić, Srećko Katanec, Ivan Cvjetković, Jasmin Džeko, Mirko Lulić…ali su Titograđani te večeri pobijedili 1:0 golom Željka Božovića iz kontranapada u 87.minutu.

Na stadionu je nastao muk, i tada je ustala Zagorka u narodnoj nošnji, zanosno zaljuljala pozamašnim bokovima i zavapila:

“Oj Diname, oj Diname, ne buš prvi, a ni posljednji.”

U jednoj nesvakidašnjoj sceni punoj razočarenja zbog igre i rezultata na semaforu, prolomio se smjeh koji je razbio u paramparčad kamernu atmosferu, ali i šampionske snove Dinama.

Navijači Crvene zvezde ni danas ne shvataju da su Trzić, Mrkela i prevashodno AVAVAV ljudi oskudnog stručnog znanja, ograničenih mentalnih i intelektualnih sposobnosti, i da će klub sa stadiona podno tnka biti u ogromnoj dubiozi kad prođu Anikina, pardon Acina vremena.

Stanko Radulović

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
14.12.2023-14:56 14:56

Od nekadašnjeg fudbalskog giganta posta klub iz pašaluka Beogradskog
Sve će to srediti kapetan Dragan kada dođe za šefa stručnog štaba iŠešeljem u diroktorskoj fotelji pojačanom željenim okovima da može ovo krme držati u njoj