Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Grčka: Premijer i Crkva u sporu zbog finansija

Grčki premijer Aleksis Cipras, ljevičar i ateista, suočen je sa problemima u vezi crkve koje podržava konzervativna desnica, u novom političko-vjerskom ratu koji prijeti pravoslavnoj Grčkoj, oko odnosa Crkve i države.

Netrpeljivosti pune naslovne stranice medija, a počele su kada je crkvena hijerarhija odbacila plan kojim je taj odnos trebalo da se “racionalizuje”.

Planom se predviđa da približno 10.000 popova prestane da se izjednačava sa državnim službenicima. Oni će i dalje primati plate iz novog javnog fonda sa proračunom od 200 miliona eura godišnje.

U zemlji sa velikom pravoslavnom većinom, u kojoj se Ustav proglašava u ime Svetog Trojstva, plan su zajednički predstavili premijer Aleksis Cipras i šef Crkve, mitropolit Amvrosije.

Cipras, prvi grčki premijer koji je položio zakletvu časti, a ne Crkvi, i koji nije došao pred crkvenog velikodostojnika sa suprugom, pohvalio se “istorijskim sporazumom”, poštujući duh svojih izbornih obećanja da će odvojiti Crkvu od države.

Najavljene finansijske promjene ispratiće i ustavna revizija, koja će “vjersku neutralnost” države a ne više pravoslavnu vjeru, postaviti za “dominantnu religiju” u zemlji. Cipras želi da izmjene ustava uključe i izbacivanje religijskih elemenata iz zakletve poslanika.

Te promjene odbio je u petak Sveti sinod.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve