Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Goldblat upozorava: Klimatske promjene prijetnja za ZOI

U velikoj studiji: ,,Igra protiv časovnika: Globalni sport, klimatske promjene i apel za brzu reakciju“, Goldblat je iznio alarmirajuće podatke. Čak deset od 19 dosadašnjih gradova domaćina Zimskih olimpijskih igara to zbog klimatskih promjena ne bi mogli biti 2050. godine, ako se dosadašnji klimatski trendovi nastave

Više od pola gradova koji su organizovali Zimske olimpijske igre do sada, ne bi mogli biti domaćini za samo 30 godina, otkrila je analiza poznatog akademika i istraživača klimatskih promjena Dejvida Goldblata.

ZOI, Foto: Worldatlas.com

U velikoj studiji: ,,Igra protiv časovnika: Globalni sport, klimatske promjene i apel za brzu reakciju“, Goldblat je iznio alarmirajuće podatke. Čak deset od 19 dosadašnjih gradova domaćina Zimskih olimpijskih igara to zbog klimatskih promjena ne bi mogli biti 2050. godine, ako se dosadašnji klimatski trendovi nastave.

Analiza je pokazala, da bi 2080. godine samo šest gradova koji su do sada bili domaćini ZOI, ponovo mogli obezbijediti uslove za održavanje takmičenja u zimskim sportovima.

Takođe, napominje se da je zbog nedostatka snijega očigledan i rast broja povreda takmičenja. Samo na ZOI u Sočiju 2014. godine, u alpskom, fristajl skijanju i snoubordu bilo je devet procenata povreda više nego u odnosu na prethodne.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve