Fudbal leks 19. Dokument: Modrić i Mijatović u centru pronevjere

Mreža evropskih novinara iz najuticajnijih medija, na čelu sa njemačkim Špigelom, objavila je 19. “Fudbal leks” u kojem su otkriveni sumnjivi poslovi između Real Madrida i predstavnika Luke Modrića.

Novac od ugovora hrvatskog kapitena i zvijezde španskog tima našao se na računima u Republici Srpskoj, a iza svega navodno stoje Predrag Mijatović i njegovi poslovni partneri Vladica i Zoran Lemić iz Banja Luke.

Tako se u dokumentima navodi da je Vladica Lemić, iako nije licencirani Fifin menadžer, od 2013. do 2017. godine zaradio više od 4,4 miliona eura provizije od transfera Modrića u Madrid.

U cijelu priču su kao posrednici uključene firme iz Republike Srpske u vlasništvu njegove kćerke i njegovog brata Zorana jer je tamo porez na dobit 10 posto, dok je Lemić službeno prijavljen u Belgiji gdje je porez čak 34 posto.

U posao je navodno bio uključen i Mijatović, bivši Realov golgeter i sportski direktor te crnogorska fudbalska legenda, koji je sa Lemićem zaradio milionske iznose, iako za sada nema tragova da je na neki od njegovih računa “legao” bilo kakav sumnjivi novac. Međutim, on je prema dokumentima bio posrednik između igrača i Lemića te je najvjerovatnije dobio svoj dio.

Takođe, “Fudbal leks” tvrdi da je Vladica Lemić 2012. prilikom transfera veziste iz Totenhema u Real zaradio dva miliona eura provizije, a dvije godine kasnije nakon novog ugovora Modrića u Realu dobio još 2,4 miliona eura kroz četiri rate po 600.000. Posljednji put zvanično najbolji fudbaler Evrope (po Uefi) i svijeta (po Fifi) produžio je ugovor sa “merengesima” 2016, a tada je provizija iznosila milion i po eura.

Ostaje pitanje je li Modrić znao i bio direktno uključen u cijelu priču, dok belgijski organi sada istražuju poslovanje Lemićevih firmi u Belgiji. U toj zemlji je nedavno izbio skandal zbog namještanja utakmica, a bilo je i hapšenja. Modrić je povezivan i sa Zdravkom Mamićem, koji je nepravosnažno osuđen u Hrvatskoj na šest i po godina jer je finansijski oštetio Dinamo i Hrvatsku.

izvor: Dnevne novine

 

Komentari

avatar