Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

FK Sutjeska: Predstavnik kluba nepotreban na utakmicama mlađih kategorija

Novu polemiku u crnogorskom fudbalu izazvao je slučaj FK Sutjeska, a razlog je što nije imala predstavnika u Igalu na utakmici baraža za popunu Prve pionirske lige Crne Gore, 23. maja.

Nakaradna logika da djeca ne zaslužuju pažnju prilikom putovanja i da kada mlađe kategorije mogu da igraju mečeve bez predstavnik kluba dovela nas je do jako teškog stanja u crnogorskom društvu i sportu kada je status mladih u pitanju.

Novu polemiku u crnogorskom fudbalu izazvao je slučaj FK Sutjeska, a razlog je što nije imala predstavnika u Igalu na utakmici baraža za popunu Prve pionirske lige Crne Gore, 23. maja.

Meč je registrovan službenim rezultatom 3:0 u korist Igala, pa su tako mlade nade Sutjeske ostale bez šanse da se bore za Prvu pionirsku ligu iako su sezonu odigrali perfektno – 14 utakmica i isto toliko pobjeda.

Nikšićani su se danas oglasili saopštenjem koje prenosimo integralno:

“Pošto se poslednjih dana u javnosti pokrenula hajka i digla velika prašina oko izostanka prisustva predstavnika FK Sutjeska na dvije utakmice mlađih kategorija, obraćamo se javnosti kako bi dodatno pojasnili o kakvim propustima je riječ.

Dobronamjerne, konstruktivne kritike i komentari su uvijek dobrodošli i pomažu u procesima rješavanja problema, dok sa druge strane zlonamjerno predimenzioniranje propusta nikome neće dobra donijeti, pa ni onima koji ih plasiraju.

Predstavnik kluba, pogotovo na utakmicama mlađih kategorija, nema neku bitnu i zapaženu ulogu. To može biti svaki crnogorski državljanin koji je navršio 18 godina, bez obzira da li je radno angažovan u klubu ili ne – potrebno je samo da bude licenciran kao predstavnik kluba. Često je predstavnik kluba i jedan od pripravnika koji stažiraju u klubu u sklopu programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca. Prisustvo predstavnika kluba prije početka utakmice konstatuje delegat susreta i njegova uloga se tu najčešće završava, a u velikom broju susreta, u prethodnom periodu, predstavnici većine klubova i nijesu prisustvovali samoj utakmici (iako imaju ulogu i kod zamjene igrača).

Kazna predviđena za izostanak predstavnika kluba, do izmjene odluke, iznosila je 30€. Pojedini delegati FSCG i dalje postupaju po ovoj odluci i dozvoljavaju odigravanje utakmica i bez predstavnika klubova. FK Sutjeska tokom takmičarske sezone, svake nedelje delegira predstavnike kluba na utakmicama svih 6 selekcija mlađih kategorija i jednog predstavnika kluba sa seniorskom ekipom. Interesantan je podatak da se izostanak predstavnika kluba u Meridianbet 1. CFL sankcioniše novčanom kaznom od 300€, dok se mlađe kategorije kažnjavaju neodigravanjem utakmice i registracijom iste službenim rezultatom.

Problem nastaje kad predstavnik kluba ne javi na vrijeme da (zbog bolesti, neodložnih obaveza i sl…) nije u mogućnosti da putuje sa ekipom i kad jednostavno nema dovoljno vremena da se pošalje drugi predstavnik. Tačno, to je propust i treba ga sankcionisati, a na koji će se to način uraditi odlučuje organizator takmičenja (FSCG). Nikome nije u interesu da se to desi, ali kad se desi (u slučaju neodigravanja utakmice) onda popravke nema. Ovo naravno nije opravdanje, ali je bar logično objašnjenje zašto se neki propust desio, ili se može desiti u narednom periodu. Organizator takmičenja bi trebao da razmisli o ovoj odluci i istu izmijeni kako bar štetne posledice ne bi trpjela djeca i njihovi treneri.

Utakmica “razvojne lige”, dječaci starosti od 12 godina, je trebala biti odigrana u Podgorici dana 26.05.2024. godine ali je delegat utakmice odlučio da se ista ne odigra zato što se u terminu predviđenom za odigravanje utakmice (10h) nijesu pojavili predstavnici oba kluba. Treneri i dječaci su se dogovorili da se utakmica ipak odigra i to bez prisustva službenih lica i ista je odigrana. (Predstavnik našeg kluba na toj utakmici zbog bolesti nije mogao da prisustvuje, a obavještenje o tome je stiglo kasno da bi na vrijeme bila određena i poslata zamjena).

Informacije radi, u “razvojnoj ligi” je na početku takmičarske sezone učestvovalo 28 klubova, a tokom sezone je istu napuštilo čak 11 klubova što dovoljno govori o ozbiljnosti tog takmičenja. Utakmice su često održavane i kad ekipa nema trenera nego je vodi predstavnik kluba i to nije bio problem. Zašto je delegat donio takvu odluku i zašto se trenira strogoća na Sutjesci i to u poslednih par kola u ligi koja se suštinski raspala (a u kojoj je naš klub nastavio da učestvuje da se to i formalno ne bi desilo) je pitanje za organizatore takmičenja.

Sutjeska, kao veliki i organizovan klub, treba da poštuje propozicije, pravila i odluke organizatora takmičenja. Tako je uvijek bilo i tako će biti. Isto tako mora i treba i da utiče na njihovu izmjenu ako se očigledno vidi da nijesu dobri i da se njihovom striktnom primjenom može načiniti šteta i klubovima i njihovim takmičarskim selekcijama, što će i učiniti u najkraćem roku podnošenjem inicijative za izmjenu spornih propisa, koji ne služe svrsi i donose više štete nego koristi.

Svi akteri sportskih događaja, kako organizatori tako i aktivni učesnici moraju dati svoj puni doprinos kako bi se stvorili što bolji uslovi za rad sa djecom i njihov adekvatan razvoj. FK Sutjeska će u narednom periodu preduzeti dodatne mjere da se učinjeni propusti ne ponove i dati pozitivan primjer i puni doprinos rješavanju problema i kroz podnošenje pomenute inicijative”, navodi se u saopštenju koje potpisuje šef razvoja omladinske škole FK Sutjeska, Miloš Jovanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve