Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

F1: Hamiltonu pol i rekord svih vremena na “Monci”

Šestostruki svjetski šampion je na legendarnoj "Monci" postavio najbrži krug u istoriji u vremenu od 1:18.887 minuta, sa 69 hiljaditinki prednosti u odnosu na timskog kolegu Valterija Botasa

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Italije, osmu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Hamilton, Foto: Reuters/Stephanie Lecocq

Šestostruki svjetski šampion je na legendarnoj “Monci” postavio najbrži krug u istoriji u vremenu od 1:18.887 minuta, sa 69 hiljaditinki prednosti u odnosu na timskog kolegu Valterija Botasa.

Najbolji među ostalima bio je Karlos Sains junior u Meklarenu, čiji je zaostatak u odnosu na Hamiltona bio osam desetinki.

Od početka kvalifikacija bilo je jasno da će se borba za pol poziciju svoditi na dva imena – Hamiltona i Botasa. Finac je prvi vozio krug ispod minuta i 19 sekundi, i to u drugom djelu kvalifikacija, a potom je isto ponovio u trećem, da bi ga timski kolega pomjerio sa čelne pozicije. Ostali vozači nijesu mogli da pariraju dvojcu Mercedesa, a iako su razlike između onih koji su slijedili iza Sainsa bile minimalne.

Špancu će se u drugom startnom redu pridružiti Serhio Peres iz Rejsing Pointa, koji je bio samo 24 hiljadita djela sekunde iza vozača Meklarena. Maks Ferstapen je u bolidu Red Bula morao da se zadovolji petom pozicijom, ispred drugog vozača Meklarena Landa Norisa i Danijela Rikarda u Renou, kojima se završava lista onih čiji zaostatak u odnosu na Hamiltona je bio manji od sekunde. Najbolju desetoricu kompletirali su drugi vozač Rejsing Pointa Lens Strol, Aleksander Albon u Red Bulu i Pjer Gasli, koji brani boje Alfa Taurija.

Pored dominacije Mercedesa, kvalifikacije u Monci obilježio je i debakl Ferarija, čiji vozači se prvi put još od 1984. godine neće naći među prvih 10 na startu na domaćem terenu. To je bilo za očekivati već posle eliminacije Sebastijana Fetela u prvom djelu kvalifikacija, pošto je imao tek 17. vrijeme, a loš dan je upotpunio Šarl Lekler, koji nije mogao bolje od 13. pozicije.

Drugih iznenađenja u kvalifikacijama nije bilo, a ispred mladog Monegašanina u drugom djelu našli su se vozač Alfa Taurija Danil Kvjat i Esteban Okon u Renou. Slijedili su ga Kimi Raikonen u bolidu Alfa Romea i vozač Hasa Kevin Magnusen, kojem će se u osmom redu pridružiti timski kolega Roman Grožan. Fetel je bio 17, ispred drugog vozača Alfa Romea Antonija Đovinacija, dok je samo začelje rezervisano za dvojac Vilijamsa Džordža Rasela i Nikolasa Latifija.

Velika nagrada Italije na programu je u nedjelju od 15:10.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve