Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Eurokup: Budućnost na krilima Popovića nadmudrila Virtus i prekinula crnu seriju

Petar Popović je odigrao utakmicu karijere i sa 23 poena bio najzaslužniji za veliki trijumf, a i Kendrik Peri je pogađao kada je trebalo i dokazao da bi mogao da bude odlično pojačanje

Poslije dva ubjedljiva poraza u Evrokupu, košarkaši Budućnosti su se vratili na pravi put i pobjedom na gostovanju Virtusu (68:62) napravili veliki korak ka ulozi domaćina bar u osmini finala.

I ne samo to, dobila je još dva igrača koji mogu da preuzmu odgovornost kada je najvažnije.

Petar Popović je odigrao utakmicu karijere i sa 23 poena bio najzaslužniji za veliki trijumf, a i Kendrik Peri je pogađao kada je trebalo i dokazao da bi mogao da bude odlično pojačanje.

Italijanski velikan je meč dočekao u velikim problemima. Odavno nema Avudua Abasa i Ekpea Judoa, prije 20-ak dana se povrijedio Miloš Teodosić, zbog koronavirusa otpala i druga velika zvijezda tima Serđa Skariola, Marko Belineli, i Džakar Sempson.

Budućnost je očajno počela u napadu, dala prvi koš tek nakon tri minuta i 22 sekunde (Džastin Kobs izjednačio na 2:2), a onda je Džikić u 5. minutu napravio prvu izmjenu – umjesto Di Džeja Silija, na teren je poslao Popovića.

Bek sa Cetinja je uvijek bio veoma agresivan u odbrani, znao je ponekad i da promijeni ritam u napadu, ali to nikada nije uradio kao večeras.

Sa svojim karakterističnim šutem – bacanjem u lijevu stranu – bio je nerješiva enigma za odbranu dvostrukog prvaka Evrope i pogađao iz svih pozicija. Crnogorski reprezentativac je bio najzaslužniji za preokret „plavih”, a sa dvije vezane trojke je na isteku 16. minuta donio rekordnih devet razlike (32:23).

I to je uradio sa gotovo perfektnim šutem – trojke je gađao 5-4, dvojke 2-2, a realizovao je i bacanje koje je iznudio uz faul za ukupno 17 poena.

Već tada je bio na pragu ličnog rekorda u dresu podgoričkog kluba, koji je postavio baš u Evrokupu protiv Hapoela 6. decembra 2017. godine, kada je ubacio 20 koševa.

Dostigao ga je u finišu 3. četvrtine, kada je peti put pogodio iza linije 6,75 i vratio prednost svom timu (50:47), koje je sredinom te dionice „oteo” Isaija Kordinije.

I to nije bilo sve od 25-godišnjeg Cetinjanina, koji je na startu završnog kvartala opet položio i iznudio dodatno bacanje, čime je povisio na 53:47.

Ubrzo je Peri dao svoju drugu trojku i vratio onih devet razlike iz 16. minuta (56:47), a Skariolo je bio prinuđen da potroši tajm-aut, jer njegovi izabranici nisu imali nikakvu ideju kako da probiju odbranu Džikićevog tima.

Za tri su pogađali i Edin Atić i Marko Jagodić-Kuridža, donijeli plus 11 (62:51), ali je tada Budućnost potpuno stala protiv Virtusove zone.

Domaći su prišli na 62:60, da bi na 83 sekunde do kraja Sili iznudio faul Kordinijea pri šutu za tri. Realizovao je sva tri, a na drugoj strani je francuski reprezentativac srećom u dva napada pogodio samo dva od četiri, pa je Kobs na 18 sekundi pogodio sa vrha reketa za 67:62 i otklonio sve dileme.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve