Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ekskluzivno izdanje: Objavljena knjiga o laureatima crnogorskog sporta za 2018. godinu

Autori ovog svojevrsnog almanaha crnogorskog sporta su prof. dr Duško Bjelica, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, Zdravko Gavrilović, sportski novinar i publicista i Todor Brajković, sportski Imagenovinar dnevnog lista Dan

Iz štampe je izašla nova knjiga iz popularne višetomne edicije ”Laureati Crnogorskog sporta” za 2018. godinu, u partnerskom izdanju Crnogorske sportske akademije i Zavičaja iz Danilovgrada.

Foto: Cdm.me

Ovim djelom, crnogorski sport i sportska literatura bogatiji su za još jedno veliko ostvarenje koje na jednom mjestu sabira i čuva uspjehe našeg sporta.

Autori ovog svojevrsnog almanaha crnogorskog sporta su prof. dr Duško Bjelica, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, Zdravko Gavrilović, sportski novinar i publicista i Todor Brajković, sportski Imagenovinar dnevnog lista Dan.

U ovoj najnovijoj knjizi, autori su posebno istakli velika sportska takmičenja, sa osvrtom posvećenim rezultatima crnogorskih sportista u 2018. godini, posebno onima koji su sa takmičenja na međunarodnoj sceni postigli rezultate i zavrijedili odličja. Pažnju su zavrijedili državne reprezentacije i klubovi kao i pojedinci koji su svojim rezultatima obilježili ovu godinu i time na najbolji način promovisali crnogorski sport.

Na samom početku, ”Laureati Crnogorskog sporta” predstavljaju tradicionalne izbore najboljih sportista Crnogorskog olimpijskog komiteta i Udruženja sportskih novinara Crne Gore, koji su ove godine bili u znaku boksera Predraga Radoševića, koji je sasvim zasluženo ponio odličje najboljeg. Laureati donose priče o najboljim sportistima koje su tradicionalno birali sportski savezi. Tu su i tradicionalni izbori najboljih sportista po opštinama kojima je posvećen značajan prostor u knjizi. Zabilježena su državna takmičenja i tradicionalne manifestacije, sa posebnim osvrtom na ona međunarodnog karaktera, ali i druge.

Sportska 2018. godina, neće biti, kao prethodna, upamćena po zapaženim uspjesima sportista na velikim takmičenjima. Ova godina nije nam donijela vrijedne rezultate kako u pojedinačnom tako ni ekipnom sportu, posebno u onim kategorijama koje su prepoznate kao najbolje…

Da 2018. godina ne bude zaboravljena postarao se bokser Predrag Radošević, koji je osvajanjem šampionskog pojasa, zasjeo na tron evropskog ringa. Rezultat vrijedan pažnje ove godine ostvarili su košarkaši Budućnost Voli, osvajanjem ABA lige i plasmanom u Evro ligu. Uistinu bila su to, kada se sumira ova godina dva najznačajnija rezultata koji će ostati da se pamte. Budućnost je možda bila najbolja u regionu, ali u našem prvenstvu morala je da čestita boljem – Mornaru iz Bara. Dobili smo Bar kao još jedan košarkaški centar. Tim iz Bara ispisao je najljepšu stranicu svoje istorije osvajanjem titule prvaka u Crnoj Gori.

Vaterpolisti su nas obradovali. Trofej Svjetske lige ponovo je kod nas- prvi put još od 2009. godine kada je takođe bio u vlasništvu naših vaterpolista. Ujedno bio je to i prvi pehar koji su momci Vladimira Gojkovića od tada osvojili.

Deveto mjesto naših rukometašica na Evropskom prvenstvu u Francuskoj jedno je od većih razočaranja u 2018. Dragan Đukić nakon toga nije uspio da odvede kroz baraž naše rukometaše ni na Svjetsko prvenstvo, pa je na klupu Crne Gore stigao legendarni Zoran Roganović…

Crnogorska bokserka Bojana Gojković postala je šampionka Evrope na juniorskom prvenstvu u ruskom gradu Anapa. To je bilo drugo zlato za crnogorski boks, nakon što je Ratko Drašković prije 36 godina osvojio isto odličje u finskom Tampereu.

Od kada je karate postao olimpijski sport naši takmičari kao da su nestali iz najvažnijih priča ovog sporta u kome su bili veoma poznati. Umjesto medalja, međutim, stigla je jedna ružna priča. Sjenku na ovu sportsku godinu bacio je prvi doping u istoriji crnogorskog sporta.

Ova 2018. godina, ostaće upamćena i po prvom istorijskom duelu fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Srbije. Nažalost, sokolovi su razočarali u tim duelima, baš kao i tokom kompletnog nastupa u premijernom izdanju Lige nacija…

Autori su i ove kao i prethodnih godina posebnu pažnju posvetili Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, radu i aktivnostima profesora i studenata na domaćoj i međunarodnoj sceni. Predstavljena su takmičenja školskog i univerzitetskog sporta.

Sportistima koji su svojim rezultatima obilježili ovu godinu posvećena je posebna pažnja. Takođe, predstavljeni su klubovi i savezi koji su obilježili velike jubileje postojanja i rada, što čini posebno bogatstvo crnogorskog sporta

Poseban osvrt ove godine u Laureatima dat je već tradicionalnom, ove godine i jubilarnom naučnom skupu, najvećem događaju u oblasti sportskih nauka u region i šire. Riječ je o XV naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije koja je ove 2018. godine održana u Budvi, a okuipila je 350 stručnjaka iz 25 zemalja svijeta sa svih kontinenata

Kao i sve prethodne, i ova knjiga-podsjetnik na rezultate crnogorskih sportista u 2018. godini je jedinstveno i nezaobilazno djelo koja nas na veoma zanimljiv i originalan način podsjeća na rezultate naših reprezentativnih selekcija, klubova i sportista koja ih sve sabira na jedno mjesto i čuva od zaborava.

Knjiga ”Laureati crnogorskog sporta 2018”, je nezaobilazno štivo svih sportskih poslenika, koji se bave sportom ili u sportu rade. Ovaj originalni almanah crnogorskog sporta na preko 200 strana ilustrovan je sa više od 350 fotografija i predstavlja uspjehe naših sportista i sporta uopšte u ovoj godini koja in i nije bila naklonjena.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve