Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Đoković danas igra za istoriju svjetskog tenisa, Rud za prvu “zlatnu stranicu” norveškog

Ukoliko Novak Đoković, koji važi za favorita, osvoji Rolan Garos ostaće usamljen na vrhu muškog tenisa sa 23. Grend slem titule i ostaviti iza sebe najvećeg riavala u karijeri Španca Rafaela Nadala, koji u karijeri ima takođe 22 najznačajnije teniske titule.

U finalu Rolan Garosa danas od 14.30 časova na stadionu “Filip Šatrije” u Parizu igraće Novak Đoković i Kasper Rud, koji su u protekle dvije nedjelje jedini ostvarili po šest pobjeda i stigli do finala.

Dvojica teniskih asova imaju istu želju, ali i različite istorijske ciljeve. Đoković danas igra za istoriju svjetskog tenisa, dok bi eventualnim trijumfom Kasper Rud ispisao “zlatnu stranicu” norveškog tenisa.

Ukoliko Novak Đoković, koji važi za favorita osvoji Rolan Garos ostaće usamljen na vrhu muškog tenisa sa 23. Grend slem titule i ostaviti iza sebe najvećeg riavala u karijeri Španca Rafaela Nadala, koji ima takođe 22 najznačajnije teniske titule.

S druge strane Rud bi trijumfom u finalu postao prvi Norvežanin sa Grend slem titulom do sada je u karijeri dva puta igrao finale, i oba puta je poražen. Bolji od njega u finalima su bili Rafael Nadal (Rolan Garos) i Karlos Alkaraz (US open).

Đoković bi trijufom sve kritičare utišao i više ne bi postojao nijedan ozbiljan argument koji bi moga od posluži skepticima da nije najbolji teniser u istoriji, a izjednačio bi se i sa Amerikankom Serenom Vilijams koja ima 23 Grend slem titule u ženskoj konkurenciji. Ispred Đokovića ostala bi još samo Australijanka Margaret Kort koja je osvojila 24 najveća teniska trofeja.

U slučaju trijumfa danas u finalu srpsi teniser vratio bi se i na prvo mjesto ATP liste, sjutra, i započep svoju 388. nedjelju na vrhu, gdje je rekorder već duže od dvije godine, kada je u martu 2021. godine pretekao Švajcarca Rodžera Federera, koji je ATP listom vladao 310. nedjelja.

Prije manje od decenije i po svijet  i istorija tenisa izgledali su sasvim drugačije, iako su na vrhu ATP liste bilo Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, danas bez sporta trojica najvećih u istoriji tenisa.

Naime, bila je go 2010.godina, Federer je osvajanjem Australijan Opena došao do svoje 16. grend slem titule, Nadal je furioznim nastavkom sezone i peharima na Rolan Garosu, Vimbldonu i US Openu došao do brojke od devet najvećih teniskih trofeja. Đoković je tada još uvijek imao samo jednu Grend slem titulu, onu iz Australije izvojevanu dvije godine ranije.

Nakon 13 godina pogled na svjetski vrh i istoriju svjetskog tenisa izgleda sasvim drugačije, Đoković je rekorder po broju najvećih teniskih titula, rekorder po broju nedjelja na prvom mjestu, a još uvijek uliva strah u kosti čak i mladoj generaciji koju predvodi Karlos Alkaraz.

 

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve