Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Biciklizam: Danas počinje Tur d'Frans

Ovo će biti 106. izdanje Trke kroz Francusku, koja će ove godine krenuti iz Belgije gdje će biciklisti provesti tri dana

Tur d'Frans, najprestižnija biciklistička trka na svijetu, startuje danas etapom od Brisela do Brisela u dužini od 194,5 kilometara.

Foto: Antenam.net

Ovo će biti 106. izdanje Trke kroz Francusku, koja će ove godine krenuti iz Belgije gdje će biciklisti provesti tri dana.

Poslije dugog niza godina na Tur d'Fransu nećemo gledati četvorostrukog šampiona Krisa Fruma, koji je doživio tešku povredu u junu i očekuja ga pauza od nekoliko mjeseci.

Britanac neće voziti za Tim Ineos, ali će tu biti aktuelni šampion Gerant Tomas, koji je 2018. godine trijumfovao ispred Toma Dumulana i pomenutog Fruma.

Tomas brani žutu majicu i biće mu veoma teško da je odbrani, pošto će brojni kandidati pretendovati na pobjedu u generalnom plasmanu. Tu su Nairo Kintana, Roman Barde, Tibo Pino, Riči Port, Rigoberto Uran, braća Jejts, Stiven Kruijsvik…

Borba za žutu majicu mogla bi da bude otvorenija nego u prethodnim godinama pošto nema Fruma i to raduje sve ljubitelje biciklizma.

Kada je riječ o etapama, klasični sprinteri neće imati mnogo prostora jer gotovo svaka etapa ima brdske prolaze i neće im biti lako da ih prođu.

Druga etapa mogla bi da bude od velikog značaja za dalji tok trke, pošto se vozi timski hronometar i favoriti koji nemaju jake ekipe mogli bi da izgube dosta vremena.

Na trinaestoj etapi vozi se individualni hronometar u dužini od 27 kilometara, a odmah poslije toga slijede teške etape u Pirinejima. Kao i svake godine Tur d'Frans će proći kroz Alpe i Pirineje, na kojima će se favoriti boriti za što bolja vremena.

Od sprintera u Francusku došli su Peter Sagan, Mark Kevendiš, Soni Kolbreli, Andre Grajpel, Nikolo Bonifacio, Kaleb Juan, Aleksandar Kristof, Majkl Metjus i drugi, koji će se boriti za zelenu majicu.

Od mladih takmičara pažnju bi trebalo obratiti na Egana Bernala i Davida Godua. Nema sumnje da nas očekuje jedan od najzbudljivijih Tur d'Fransova u posljednjih desetak godina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve