Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

Slovenija: Opozicija traži ostavku Janeza Janša nakon poraza na referendumu

''Rezultat referenduma znak da se 'Slovenija politički budi'''

Slovenačka opozicija smatra da je referendum na kojem su glasači u nedjelju ubedljivo odbacili promjenu zakona o vodama izraz velikog nepovjerenja javnosti prema vladi, koja bi zbog toga trebalo da podnese ostavku.

Uz iznenađujuće veliku izlaznost birača, 675.000 ljudi je glasalo protiv vladinog zakona, a samo 105.000 za njegovu potvrdu, tako da neće biti sproveden, što je veliki simbolični poraz za vladajuću koaliciju.

Opoziciona predsjednica Socijaldemokrata (SD) Tanja Fajon rekla je da je vladin poraz na referendumu znak da birači žele promjene, prenijela je danas agencija Hina.

„Nepovjerenje u ovu vladu je izuzetno, premijer (Janez) Janša bi trebalo da podnese ostavku, a ako ne, opozicija bi mogla tražiti glasanje o povjerenju vladi predlažući svog kandidata za novog premijera“, rekla je Fajon.

Luka Mesec ocijenio je da je rezultat referenduma znak da se „Slovenija politički budi“ i želi da se prevremeni parlamentarni izbori što pre organizuju.

Samo nekoliko vladinih političara branilo je kontroverzni zakon u kampanji prije referenduma, dok su svi ostali bili na suprotnoj strani – civilno društvo, struka, aktivisti i opozicija, rekao je Mesec.

Dodao je da vjeruje da će Janšina vlada ubjedljivo izgubiti na izborima.

Odbijene izmjene predviđale su mogućnost izgradnje manjih objekata u prirodi van naselja, uz obale rijeka, jezera i morske obale.

Referendum su pokrenula udruženja za zaštitu životne sredine okupljena u inicijativi „Za pijaću vodu“ i uz podršku opozicionih partija, sa tezom da bi takva izgradnja, pod pritiskom investitora i lokalnih interesa, ugrozila bunare i prirodne resurse.

Suprotno tome, vlada je tvrdila da je cilj bio dobiti dodatno finansiranje koncesijama za održavanje vodnih tijela i kanala i da će zakon koristiti manjim lokalnim zajednicama.

Premijer Janša je već u nedjelju na Tviteru objavio da neće biti „drame“ zbog rezultata, jer gubitak referenduma u ​​prethodnim slučajevima nikada nije doveo do pada vlade.

Kritikovao je one glasače koji su favorizovali vladu, a ostali kod kuće i nisu izašli na referendum.

Predsjednik Borut Pahor potvrdio je da je i sam glasao protiv kontroverznog zakona na referendumu, ali da to nije „ni glas za vladu ni protiv“ vlade.

Dodao je da mu je žao što rasprava o zakonu prije njegovog usvajanja nije bila sveobuhvatnija i stručna kako bi javnost bolje razumjela o čemu se radi.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja u Janšinoj vladi Andrej Vizjak tvrdi da su inicijatori referenduma svojom kampanjom obmanjivali glasače namećući dileme o zakonu kao ekološkoj i samim tim vrlo emotivnoj temi i time zapravo „oteli“ referendum.

Aktuelna vlada će i dalje voditi računa o očuvanju prirode i voditi dobru ekološku politiku, a odbijanjem zakonskih promjena eliminisana je mogućnost dobijanja dodatnih sredstava za čišćenje kanala i održavanje vodotokova, rekao je Vizjak.

Najnovije

ŠĆEKIĆU FOND PO SVAKU CIJENU Da li su jedan čovjek i partijsko obećanje važniji...

Nakon što je drugi put od strane Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje izabran za vršioca dužnosti direktora dok se ne okonča javni konkurs...

ŠEST GODINA OD OKRETANJA PRASETA NA RAŽNJU ISPRED SKUPŠTINE Šatorsko naselje izvor kadrova nove...

U ponedjeljak, 27. septembra, biće punih šest godina od kako je Demokratski front ”otvorio” šatorsko naselje ispred Skupštine Crne Gore, kao vid protesta protiv...

Apel okupiranom Cetinju

Piše: Sreten Vujović Od dana kada je policija Crne Gore pod komandom Alaksandra Vučića i Aleksandra Vulina a posredstvom, marionetske gostujuće vlade zavela neviđeni teror...

BERANE Tužilaštvo podnijelo optužni predlog protiv Bečićevog funkcionera zbog slikanja maloljetnice!

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama podnijelo je 20. septembra optužni predlog potpredsjednika OO Demokratske Crne Gore u tom gradu Janka Stavljenića, zbog neovlašćenog fotografisanja. Kako...

Dritan ni na nebu, ni na zemlji

Goran Popović URA je definitivno postala politikološki fenomen. To je parlamentarna stranka koja će, bez obzira na kakvom istorijskom đubrištu završi, ostati za izučavanje kao...

Najčitanije

Povezano

Referendum u San Marinu: Građani glasaju o pravu na abortus

Država San Marino jedna je od posljednjih evropskih zemalja koja zabranjuje abortus pod bilo kojim okolnostima, a ta zabrana datira iz 1865. godine, prenose...

Slovenija ublažila mjere o obaveznim kovid propusnicama

Mjera o obaveznim kovid propusnicama u Sloveniji je danas blago ublažena, pošto je taj zahtjev ukinut za one koji rade od kuće, kao i...

Slovenija: Državni službenici do prvog oktobra moraju imati dokaz o vakcinaciji

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji moraće da se vakcinišu protiv kovida-19, jer im negativan test na korona virus više neće biti dovoljan...

Pahor o protestima protiv mjera: Neredi ne smiju naići na ravnodušnost

Predsjednik Slovenije, Borut Pahor saopštio je povodom nasilja na protestu zbog pooštravanja protivepidemioloških mjera u Ljubljani da neredi ne smiju naići na ravnodušnost, a...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve