Zainteresovani će moći brzo da provjere dinamiku uplata u državni budžet i namjenu za koju je potrošen svaki euro.


Slovenci zainteresovani za tekuće praćenje budžetskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetu moći da vide najnovije podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u poslednjih deset godina, objavili su slovenački mediji.

Kako se navodi, svi zainteresovani moći će brzo da provjere dinamiku uplata u državni budžet i namjenu za koju je potrošen svaki euro i to ne samo na državnom nivou nego i stanje prihoda i rashoda po opštinama i regionima.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, specifičnost interaktivnog grafičkog prikaza državnih prihoda i rashoda jeste i to da se podaci svaki dan ažuriraju, pa se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni budžet pojedinog dana ostvario prihoda i koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za poslednjih deset godina.

Projekat omogućava dobijanje podataka o planiranim najvećim investicionim poduhvatima, pa se iz prikaza vidi da će na kapitalnu investiciju izgradnje drugog kolosijeka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde eura, a da je na izgradnju autoputa u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde eura.

Izrada programa i grafičkog prikaza koštala je 78.000 eura, a u tome su učestvovali i studenti ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve