Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

RUSKI DIKTATOR IMA NOVOG PIONA: Putin odlikovao Dodika ordenom koji je 2019. dodijelio Vučiću

Dodik je u maju boravio u Moskvi i tamo se lično sastao sa Putinom u Kremlju, pa mu je tom prilikom uručio odličje Republike Srpske, koje mu je dodijeljeno 9. januara

Ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio je odličjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prenijeli su u utorak ruski mediji, pozivajući se na saopštenje iz Kremlja.

Televizijska mreža Russia Today (RT) Balkan, čije je emitovanje zabranjeno u državama Evropske unije, prenijela je da je Dodiku dodijeljen Orden Aleksandra Nevskog za „veliki doprinos razvitku saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom“.

Ranije je Putin takva odličja dodijelio srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i liderima susjednih država koje imaju čvrste veze s Moskvom.

Dodik je u maju boravio u Moskvi i tamo se lično sastao sa Putinom u Kremlju, pa mu je tom prilikom uručio odličje Republike Srpske, koje mu je dodijeljeno 9. januara.

Od početka rata u Ukrajini, Dodik otvoreno podržava rusku agresiju, a tokom poslednjeg boravka u Moskvi pravdao ju je tvrdnjom da se Rusija mora braniti od „ukrajinskog nacizma“.

Dodik takođe blokira svaki pokušaj da se BiH formalno pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je ranije tokom dana upozorio da je Dodikova retorika nedvosmisleno destabilišuća, ali da mnogo toga što on radi, radi samo zbog lične koristi.

„U realnosti, Rusija nema mnogo toga da ponudi evropskim zemljama. BiH je evropska zemlja, a Rusija joj ne pruža nikakvu pomoć osim što daje retoričku podršku onima koji žele da budu destruktivni“, kazao je Eskobar za sarajevski portal Klix.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve