Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Policijske snage na godišnjici smrti Goce Delčeva, heroja kojeg prisvajaju i Bugari i Makedonci

Revolucionara iz 19. stoljeća i Sjeverna Makedonija i Bugarska smatraju herojem. Dvije zemlje se ne slažu u više pitanja koja se tiču etničkih manjina, jezika i nacionalnog identiteta. Spor se vodi i o tome koje je Delčev nacionalnosti - bugarske ili makedonske

U čast 151. godišnjice rođenja makedonskog revolucionara i narodnog heroja, Goce Delčeva, danas se u Skoplju održava komemoracija uz jako obezbjeđenje organa reda.

Mjesto gdje se održava komemoracija nadlijeće i policijski helikopter, a policija ne dozvoljava pristup grupi građanima.
U dvorištu crkve “Sveti Spas” gdje se nalazi spomenik Delčevu, u Skoplju, među prvima je stigao predsjednik Stevo Pendarovski, koji je danas zajedno sa delegacijom makedonske vlade odao počast velikom makedonskom revolucionaru Goce Delčevu.

Revolucionara iz 19. stoljeća i Sjeverna Makedonija i Bugarska smatraju herojem. Dvije zemlje se ne slažu u više pitanja koja se tiču etničkih manjina, jezika i nacionalnog identiteta. Spor se vodi i o tome koje je Delčev nacionalnosti – bugarske ili makedonske.

Premijer Dimitar Kovačevski i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski sumirali su utiske o obilježavanju groba Goce Delčeva , a izjavu je dao i lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, piše Sloboden pečat.

Putem Facebooka, počast Delčevu odao je i bugarski premijer i sadašnji lider stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Bojko Borisov koji je napisao da je “Goce Delčev je simbol zajedničke istorije, koja i danas povezuje narode Sjeverne Makedonije i Bugarske”.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
05.02.2023-07:28 07:28

Brukaju se i Makedonci I Bugari..Svojataju Gocu Delceva kao da je on bio neki borac i neka licnost..Goce je bio politicar koji je bio protiv Ilindenskog ustanka…Prave heroje ne pominje niko…Ilindenski ustanak nisu bili podigli ni Makedonci ni Bugari vec Vlasi iz Kruseva…Oni su osnovali Krusevsku republiku koju su krvlju platili…Trajala je samo 10 dana…Ovo sto pisem cuo sam licno u Krusevu od jedne tamosnje Vlahinje koja je bila kustos muzeja….Kad su Turci napali Krusevo ceta Vlaha pod komandom Pitu Gulija izginula je do poslednjeg covjeka..Vecinu stanovnika Kruseva i danas cine Vlasi..Ali oni su njihov maternji jezik skoro pa zaboravili… Pročitaj više »

Vinuška
05.02.2023-09:54 09:54

Ne brukaju se, ne brini, znaju oni odlično šta rade. Problem koji mi imamo sa Srbijom, Makedonija ima sa Bugarskom. To je problem hibridnih naroda, što jednom kad asimiluju misle da imaju vječno pravo na asimilaciju i to van svojih teritorija. Taj dio “civilizacije” izgleda još nije mrtav, ne samo na Balkanu, nego po raznim stranama svijeta.