Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Osmani: Neću se sastati sa Vučićem, on je nastavak mentaliteta koji je doveo do rata i uništenja i ubijanja 150.000 civila

''Ovo je sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana, ovo nije mjesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje EU''

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Kosovo podnijeti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, ukazujući da samit EU – Zapadni Balkan nije mjesto za pregovore Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Ovo je sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana, ovo nije mjesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje EU“, rekla je ona novinarima u Tirani uoči početka samita.

To je proces koji treba da ima u centru međusobno priznanje i očuvanje kosovskog integriteta i suvereniteta, kao i ustavnog poretka, rekla je Osmani.

Upitana o Vučićevim izjavama o premijeru Kiosova Aljbinu Kurtiju, Osmani je odgovorila:

“Nažalost, Vučić je nastavak mentaliteta koji je postojao u Srbiji 90-ih. I to je mentalitet koji je doveo do rata i uništenja i ubijanja 150.000 civila. To je mentalitet koji svi trba da odbace. I ono što Kosovo demonstrira ovih dana je potpuna suprotnost Vučiću, time što pružamo ruku saradnje bez obzira što nikada nisu tražili oproštaj za zločine koje su počinili. Vjerujemo da je dijalog u kome posreduje EU i koji u potpunosti podržavaju SAD, jedini način za napredovanje ka postizanju konačnog dogovora fokusiranog na međusobnom priznanju“, rekla je Osmani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
07.12.2022-12:36 12:36

Ameri pišu otjaz njoj i kurtiju i nalaze nekog drugog potrčka……