Subota, 31 Jula, 2021
Rubrika:

Opasne poruke vlasti u Srbiji, međunarodna zajednica da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu

Obilježavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je, kažu, bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore u Srbiji naredne godine.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji reagovao je na izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina na skupu obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista, na kojem je kazao da Srbija nema pravo da odustane od objedinjavanja, od “srpskog sveta”.

“Najnoviji nastpi visokih funkcionera Srbije, posebno Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navadono željenog cilja, članstva u EU”, navodi Helsinški odbor.

Obilježavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je, kažu, bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore u Srbiji naredne godine.

“Ono što, međutim brine, su poruke poslate sa ovog skupa kome je prisustvovao i predsjednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih. Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, da je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli”. A, da bi srpski svijet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli”, ističe se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića.

“Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susjedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje”, ističu.

Helsinški odbor podsjeća da drsko izazivanje regiona i svijeta veoma podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je godinama polazilo za rukom da svijet stavi pred svšen čin na terenu.

“Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Advokat Andrije Mandića moneta za potkusurivanje

Sukob nove crnogorske vlasti ulazi u dramatičnu fazu nakon što su Demokrate juče poručile koalicionim partnerima Demokratskom frontu i GP URA da neće podleći...

Papovic: Abazovic agreed with the creators of the “Serbian world”

URA is the most dangerous member of the ruling coalition, because it has a chameleon nature. It is advertised as a pro-Montenegrin, pro-European and...

Eksplozija u Beranama, nema povrijeđenih

Eksplozija u blizini noćnog kluba „Firma“ u Novom naselju – kod Tehničke škole, začula se kasno sinoć prije ponoći u Beranama. Detonacija je snažno odjeknula...

Papović: Abazović se dogovorio sa kreatorima ”srpskog sveta”

URA je najopasniji član vladajuće koalicije, jer ima kameleonsku prirodu. Reklamira se kao procrnogorski, proevropski i ekološki pokret, dok se u stvarnosti njena antidržavna...

Krivokapić sa Bjelicom rušio Vušanovića, ali ostao bez podrške Vijeća fakulteta

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je u četvrtak neistinu tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore ustvrdivši kako tokom vladavine prethodne vlasti nije mogao da napreduje...

Najčitanije

Povezano

Helsinški odbor: Ako se SAD, EU i NATO ne vrate na Balkan, Srbija će ga trajno destabilizovati

Ukoliko SAD, EU i NATO pravovremeno ne obnove obećani angažman na Balkanu, Srbija i drugi regionalni lideri će nastaviti svoje politike koje će trajno...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Providenca
19.07.2021-16:37 16:37

“sssrpski sssvet” – još jedan ulaz u poraz !

Ha20
21.07.2021-20:48 20:48

Srpski probisvijet……………