Visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini kao i komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han su ocijenili da su izbori na Kosovu bili “mirni i uredni”.

Federika Mogerini i Johanes Han (Foto: AFP / EMMANUEL DUNAND)

Ovo dvoje visokih zvaničnika koji se direktno bave pitanjima u regionu Zapadnog Balkana poručili su da očekuju što brže formiranje vlade na Kosovu, čim se završe odgovarajuće procedure. Prema Mogerini i Hanu, ovo je važno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi sa radom na podršci ekonomskog i socijalnog razvoja kao i vladavini zakona, na primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova i na dijalogu sa Beogradom.

“Očekujemo da će svi politički akteri ostati posvećeni ovim procesima, koji su ključni za budućnost Kosova, za napredak na njegovom evropskom putu i što je najvažnije u korist građana Kosova i cijelog regiona”, poručili su Federica Mogerini i Johanes Hahn.

Žvaničnici EU su danas primili izvještaj posmatračke misije koja je boravila na Kosovu u toku izbornog procesa za vanredne parlamentarne izbore koji su održani 6. oktobra. U zajedničkom saopštenju Mogerini i Han, stoji da su prema preliminarnom izvještaju misije, “izbori dobro sprovedeni i transparentni”.

Očekuje se da će u narednim mjesecima, posmatračka misija podnijeti završni izvještaj koji će obuhvatiti i konkretne preporuke za buduće izborne procese. Evropski zvaničnici, kako stoji u saopštenju, očekuju da će kosovski političari ozbiljno razmotriti ovaj izvještaj i pozabaviti se propustima koje će identiifkovati izvještaj posmatračke misije.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments