Makedonci očekuju početak raspleta oko priznanja autokefalnosti njihove Crkve

Je li naredna jesen za Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju (MPC-OA) period realnoga očekivanja za izvjesnost priznavanje autokefalije? – pita se list „Нова Македонија”

Piše: Vladimir Jovanović

Je li naredna jesen za Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju (MPC-OA) period realnoga očekivanja za izvjesnost priznavanje autokefalije? – pita se list „Нова Македонија”.

foto Antena M

„Ono što je jasno, prema ranijim izvještajima, jeste da će ovaj period biti jedan od najznačajnijih za MPC u njezinoj istoriji. Očekuje se da će Grčka crkva uskoro i formalno donijeti odluku o priznavanju Ukrajinske autokefalne crkve. To će značiti otvoren put Vaseljenskoj patrijaršiji da započne proces priznavanja autokefalije MPC”.

„U Makedonskoj crkvi su optimistični da će se stvari kretati u željenome pravcu”, piše „Нова Македонија”. „Makedonske vladike očekuju da Vaseljenska patrijaršija ostane dosljedna najavi da će preuzeti odgovornost za rješavanje makedonskoga crkvenoga pitanja.

Prema nezvaničnim informacijama, MPC očekuje da će uskoro biti održan sastanak Vaseljenske patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve (SPC). Nakon toga će biti jasnije kakav će biti stav SPC o tome pitanju. Očekivanja od ishoda ovoga sastanka vjerovatno su razlog što SPC još nije poslala službeno obavještenje MPC o odluci Sabora SPC da nastave razgovor sa makedonskim arhijerejima”.

Iako se nijesu decidno izjašnjavali ni za ni protiv autokefalije MPC, iz Vaseljenske patrijaršije su ranije saopštili da je rješavanje „crkvenoga pitanja Skoplja” takođe dio njihove odgovornosti i obaveza temeljenih na kanonskim prerogativima.

„Obaveze Vaseljenskoga Patrijarha su jasne”, citira list makedonske crkvene analitičare. „Slučaj sa Ukrajinom se već kreće u pozitivnome pravcu za Vartolomeja. Grčka crkva, koja mu daje vjetar u leđa, igraće presudnu ulogu”.

„S druge strane, Vartolomeju je otvoren put za nastavak namjere da se riješe druga otvorena višedecenijska crkvena pitanja”, prenosi „Нова Македонија”. „Sljedeća na redu je MPC, pa ako ovaj proces započne ove jeseni, vrlo je vjerovatno očekivati da će naredne, 2020. godine, biti objavljena makedonska autokefalija”.

Prošle godine, premijer Zoran Zaev je poslao pismo patrijarhu Vartolomeju u znak podrške inicijativi Sinoda MPC-OA kojom se traži priznanje autokefalije.

„Patrijarh Vartolomej trenutno je fokusiran na pitanje obezbjeđivanja podrške drugih crkava za tomos potpisan za Ukrajinu”, navodi „Нова Македонија”.

„Ako je Grčka crkva sljedeća crkva koja će uspostaviti liturgijsko jedinstvo sa Ukrajinskom crkvom, onda će podstaći i druge crkve da učine to isto. To će značiti i otvoren put za rješavanje makedonskoga pitanja. Ali, izvjesno je da bi to moglo značiti i produbljivanje problema između Carigrada i Moskve”.

***

Odnosi Vaseljenske patrijaršije i SPC su najgori u novijoj istoriji.

Izuzimajući Rusku crkvu, SPC je najglasnija u osudi Carigrada zbog davanja ukrajinske autokefalije. Ali, vrh SPC nije slijedio Ruse u uklanjanju Vaseljenskoga Patrijarha iz diptiha, niti je prekinuo kanonsko i liturgijsko opštenje – iako je srpskoj jerarhiji Sinod SPC indirektno preporučio da ne saslužuju sa jerarsima Vaseljenske patrijaršije.

Tomosom iz 1922. Vaseljenska patrijaršija je Srbima priznala autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući Śevernu Makedoniju i Crnu Goru. Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji.

Do 1922. eparhije u Makedoniji bile su pod Carigradom.

Vaseljenska patrijaršija bi intervencijom u Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršila reviziju svojega tomosa za SPC iz 1922. godine.

Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

Dolazak delegacije Vaseljenske patrijaršije u Beograd najavio je u javnosti početkom prošloga mjeseca član i portparol Sinoda SPC episkop Irinej Bulović. „Koji su razlozi ove pośete i o čemu će se razgovarati, to zaista ni ja, ni bilo ko drugi, sada ne zna, jer nam nije saopšteno”, kazao je, dodavši da „nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”.

Međutim, do toga sastanka, koliko je poznato, nije došlo.

Delegacija Vaseljenske patrijaršije – da je za javnost potvrđeno – Beograd je posljednji put pohodila 5. juna prošle godine. Tada je vrhu SPC saopšteno da će Carigrad priznati autokefaliju Crkvi u Ukrajini – čemu se SPC usprotivila, strahujući od sličnoga raspleta u Makedoniji i Crnoj Gori.

Ruski patrijarh Kiril je proljetos upozorio Srbe da ne vjeruju Vartolomeju što još nije u javnim istupima potvrdio decidnu namjeru da izvrši reviziju tomosa za SPC, koji garantuje crkvenu jurisdikciju Srbije nad makedonskom i crnogorskom državom: „To što je patrijarh Vartolomej rekao o Makedoniji i Crnoj Gori uopšte ne garantuje da se ukrajinski scenario tamo neće ponoviti”.

„Makedonija i Crna Gora su sada nezavisne države”, rekao je patrijarh Kiril, „a to znači da aktuelnost kanonskih granica SPC, prema tomosu iz 1922. Fanar [Vaseljenska patrijaršija] može lako osporiti”.

Komentari

avatar