Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Majlinda Bregu i Federica Mogherini potpisale Memorandum o razumijevanju između RCC-a i College of Europe

Stipendija koju obezbjeđuje Vijeće za regionalnu saradnju obuhvatat će školarinu, smještaj i hranu, kao i, između ostalog, akademska studijska putovanja

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), i Federica Mogherini, rektorica College of Europe, potpisale su danas u Tirani Memorandum o razumijevanju o razvoju i daljem jačanju saradnje ove dvije institucije.

„Izgradnja ljudskog kapitala, zapošljavanje, osposobljavanje i usavršavanje mladih su jedni od prioriteta rada Vijeća za regionalnu saradnju, pa je, stoga, glavni cilj ovog Memoranduma o razumijevanju da se Vijeću omogući da godišnje obezbjedi punu stipendiju za jednog studenta, odnosno studenticu iz jugoistočne Evrope na kampusu College of Europe u Tirani. Ovo je inicijativa koju smo po prvi put pokrenuli u okviru Vijeća za regionalnu saradnju a koja nadopunjava sve ono na čemu smo do sada radili u okviru programa za mlade kao što je poboljšanje politika, programi mobilnosti, plaćena pripravništva u okviru kojih je više od 30 studenata radilo kao pripravnici u Vijeću za regionalnu saradnju, otvoreni razgovori, posjete univerzitetima, i slično,“ rekla je Bregu.

„Izuzetno nam je drago da je Vijeće za regionalnu saradnju odlučilo novim programom stipendiranja podržati College of Europe u istorijskom činu osnivanju našeg novog kampusa u Tirani. Misija College of Europe ka daljoj evropskoj integraciji savršeno se podudara sa misijom Vijeća za regionalnu saradnju koje od svog osnivanja neumorno radi na punoj evropskoj integraciji svojih članova. S obzirom da će naš kampus u predstojećim godinama rasti, razmatrat ćemo mogućnosti proširivanja partnerstva i nastaviti podržavati se kako bi ostvarili najveći mogući uticaj,“ rekla je Mogherini.

Stipendija koju obezbjeđuje Vijeće za regionalnu saradnju obuhvatat će školarinu, smještaj i hranu, kao i, između ostalog, akademska studijska putovanja. Izbor studenta, odnosno studentice za stipendiju vršit će se na osnovu prijava i u skladu sa uslovima College of Europe. Nastava će početi u avgustu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve