Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Koalicija za slobodu medija povodom Prvog maja: Položaj novinara u Srbiij daleko od zavidnog

Na loše uslove, kako su naveli iz te Koalicije, utiče cjelokupno stanje slobode medija, kao i različiti pritisci što u krajnjoj liniji ostavlja direktne posljedice po mentalno zdravlje novinara, koji su „gotovo svakodnevno meta političkih funkcionera“.

Grupa novinarskih udruženja okupljena u Koaliciju za slobodu medija ocijenila je danas, povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, da je položaj novinara i medijskih radnika u Srbiji “daleko od zavidnog”.

„Posao je neizvjestan, naknade su niske, dok pritisci dolaze sa svih strana, u svim oblicima, nerijetko kao prijetnje, ali i fizički napadi. Najveću odgovornost za takvo stanje u Srbiji snose institucije i zato ih pozivamo da stvore bolje okruženje za rad novinara“, navodi se u saopštenju koje je proslijedilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Istraživanja te koalicije pokazala su da je socijalni i ekonomski položaj novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji i dalje nepovoljan, a da veliki problem predstavlja nesigurnost u kojoj brojni novinari rade, bez zagarantovanih radnih prava, sa nesigurnim ugovorima po kojima su angažovani.

„U najtežem položaju su oni novinari koji rade van radnog odnosa, na privremenim i povremenim poslovima, po ugovoru o djelu i nemaju nikakvu zaštitu. Loša finansijska situacija uticala je da pojedini novinari rade u više medija kako bi obezbijedili osnovna sredstva za život ili da rade druge poslove van novinarstva. Sa istim problemima se susrijeću i mladi novinari“, dodaje se u saopštenju, prenosi Beta.

Na loše uslove, kako su naveli iz te Koalicije, utiče cjelokupno stanje slobode medija, kao i različiti pritisci što u krajnjoj liniji ostavlja direktne posljedice po mentalno zdravlje novinara, koji su „gotovo svakodnevno meta političkih funkcionera“.

„Umjesto da odgovaraju na novinarska pitanja, oni se verbalno, često uličarskim rječnikom, obračunavaju sa novinarima. Na taj način od novinara prave legitimne mete u javnosti, te se mnogi suočavaju sa raznim prijetnjama, što ugrožava njihovu bezbjednost. Prijetnje i napadi na novinare rijetko se kažnjavaju, a ako se dospije do sankcija, one su minimalne“, navodi se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija je pozvala institucije u Srbiji, kao najodgovornije za stečeno stanje, da stvore bolje uslove za rad novinara, a građane da budu saveznici novinarima u borbi za bolji položaj, „jer su i novinari uvijek na terenu da podrže borbu građana za ostvarivanje njihovih prava, među kojma su i bolja radna prava“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve